eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

"Ráfeküdne" a szójára az agrárkormányzat

A magyar gazdák agrártámogatásai a 2027-ig tartó időszakban is biztosítottak, így folytatódhat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar teljes körű, átfogó megújítása - szögezte le az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Baranya vármegyei Homorúdon a tárca keddi közleménye szerint.

Farkas Sándor a "Margitta-sziget 92" Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület Szója Roadshowja idei bemutató-sorozatának második állomásán közölte, a mezőgazdaságban nagyítóval sem találni olyan ágazatot, ahol ne kellene megfelelő előképzettség, tudás és tapasztalat nemcsak a fejlesztéshez, de már a talpon maradáshoz is. Mindez hatványozottan igaz a szójatermesztésre - mondta.

Hozzátette, ez a - talaj tápanyagkészletét a légköri nitrogén megkötése útján gazdagító - váltónövény kifejezetten gondos, jó gazdát kíván. Magyarországon az elmúlt években jellemzően 60-70 ezer hektárról 160-180 ezer tonnányi termést takarítottak be. A fehérjenövényekre elkülönített pénzügyi forrásokkal megemelt területalapú támogatás következtében a szója termőterülete Magyarországon a 2015 előtti 40 ezer hektárról 2015-ben 77 ezer hektárra ugrott, de azóta elmarad ettől az értéktől és az idénre alig 58 ezer hektárra csökkent.

Az ország szója önellátottsága mindössze 15-20 százalékos, amelyen nagyon fontos lenne változtatni

- ismertette az államtitkár a tárca közleménye szerint.

Farkas Sándor szólt arról, hogy a klímaváltozás miatt az öntözésfejlesztés elengedhetetlen, ez az egyik alapja a magyar mezőgazdasági versenyképesség további növelésének. Jelenleg is több, az öntözés ösztönzését szolgáló pályázat áll a gazdálkodók rendelkezésére. A támogatási kérelmeket még október 1-jéig lehet benyújtani. Eddig 766 termelő 52 milliárd forint támogatásban részesült - ismertette.

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv új támogatási rendszerének megfelelően az első pályázati lehetőségek az év végén, illetve 2024-ben várhatóak, amelyeknek mindenki nyertese lehet. A pályázatos úton elérhető felhívások mellett kiemelt jelentősége van a közvetlen támogatásoknak is. A hektár alapon elérhető jogcímek jelentős pénzügyi stabilitást biztosítanak a termelőknek, hiszen ezek évente, normatív alapon jutnak el a címzettekhez. Az idén több új támogatási jogcímet is bevezetett az agrártárca, amelyek folytatják, illetve felváltják a korábbi években megismert intézkedéseket. Az új alaptámogatás, az újraosztó támogatás vagy az agrárökológiai program széles termelő kör számára elérhető - fejtette ki az államtitkár.

Farkas Sándor a közlemény szerint kitért arra is, hogy a korábbi időszak keretösszegéhez kapcsolódóan jelentősen nőtt a szemes fehérjenövény-termesztés után járó támogatás keretösszege. A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület hathatós közreműködése révén 22 százalékkal bővült és így 13 millió euró helyett mintegy 16 millió euró lesz a felosztható forrás. A beérkezett kérelmek alapján az már tudható, hogy legalább 241 euró fajlagos támogatásra lehet számítani, ami 380 forint/euró árfolyamon 91,7 ezer forintot jelenthet hektáronként.

Az államtitkár elmondta: "a klímaváltozás is figyelmeztetett bennünket arra, hogy az öntözésfejlesztés a magyar mezőgazdaság versenyképességének megtartásához és további növeléséhez elengedhetetlen. Az elmúlt évben elszenvedett történelmi méretű szárazság megerősít minket abban, hogy közös érdekünk az öntözött területek nagyságának növelése. Tudjuk azt is, hogy a vízkészlet hatékonyabb felhasználását eredményezi, ha a gazdák közösen, együttműködve használják azt fel. Ennek ösztönzését szolgálja az öntözési közösségek együttműködésének támogatása."

A jövőben is kiemelt marad a vízgazdálkodás és a hatékony öntözésfejlesztés támogatása. A gazdák ilyen irányú beruházásainak megvalósításához hosszú évek óta támogatás nyújt az Agrárminisztérium, emellett megmarad az öntözési közösségekben részt vevő gazdák kiemelt támogatása is - olvasható az AM közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×