eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Mentorok készítik fel a diákokat a középiskolai élményekre

A kormány célja az, hogy 2030-ra minden mai általános iskolás Magyarországon rendelkezzen legalább szakmával vagy továbbtanuljon - mondta el a közmédiának György László.

A Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjáért felelős kormánybiztos a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hejőkeresztúron, az általános iskola szabadtéri kondiparkjának átadóján vett részt. A közmédiának elmondta: a Tanítsunk Magyarországért! program társalapítóival arra keresték a választ, mi az oka annak, hogy a diákok 54 százaléka középfokon lemorzsolódik. Arra jutottak, hogy amíg a gyermekek nem végzik el az általános iskolát, nem hagyják el településüket. Amikor pedig bekerülnek egy új közösségbe, a közösségváltás és a rendszeres utazás "sokkszerű élmény" számukra.

A programban egyetemista mentorokat készítenek fel arra, hogy 6., 7. és 8. osztályos tanulókkal heti egy napot foglalkozva felkészítsék őket a középiskolai élményekre.

György László úgy fogalmazott, a mentorok segítségével megismertetik az iskolásokkal a "településeken túli világ izgalmait", a továbbtanulási lehetőségeket, a szakiskolákat, gimnáziumokat, az egyetemet, valamint a kikapcsolódási és a munkalehetőségeket.

A programot 2018 decemberében jelentették be és 2019 szeptemberében indult az első mentorálás. Négy év elteltével több mint ezer egyetemista mentorál 4700 általános iskolást.

A szabadtéri konditerem átadásával kapcsolatban megjegyezte: több kutatás is igazolja, van összefüggés a fizikai motorikus képességek és a szürkeállomány fejlődése között, és a mozgással fejleszthetők a kognitív képességek is. A kondiparkot - melynek értéke 12,5 millió forint - a Katker2005 Kft. adományozta az általános iskolának a Tanítsunk Magyarországért! programban. Az eszköz segítségével mostantól a szabadban is megtarthatók a testnevelés órák.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Tanítsunk Magyarországért Alapítványt elnöke köszöntőjében arról beszélt, az egyetem tanárképzése azért változhatott meg, mert a hejőkeresztúri általános iskola és az ottani szellemiség "megtermékenyítette". Kiemelte, a mai napig követik a tanárképzésben azokat a hagyományokat, amelyeket az iskolában tanultak a pedagógusoktól, a gyermekektől és az ottani "légkörtől", és ezen nem is szeretnének változtatni.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×