eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

900 orvos lélegezhet fel, de pályázniuk kell

Meghirdette az eddig elmaradt rezidens ösztöndíjakat az Országos Kórházi Főigazgatóság. A sikeres pályázók januárig visszamenőleg megkapják majd járandóságukat – tájékoztatta az InfoRádiót Vámosi Péter, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Mióta 8-10 évvel ezelőtt létrejött a rezidensösztöndíj-rendszer, az ösztöndíjak adták a kezdő rezidensek fizetésének jelentős részét. Ennek elnyeréséhez egy pályakezdő orvosnak nem volt más teendője, mintsem vállalta, hogy 10-12 évig egy hazai állami intézményben fog dolgozni, amiért havonta nettó 100-200 ezer forint összegben részesült. A tavalyi évben munkába állt, „most már nem is annyira friss kollégáknak” ez a lehetőség azonban eddig elmaradt – ismertette Vámosi Péter.

A Magyar Rezidens Szövetség nagy előrelépésnek, eredménynek tartja, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőivel, illetve a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetések eredményeként megoldódni látszik a kérdés, hiszen ismét meghirdették a pályázatot. Vámosi Péter kiemelte: nagyon fontosnak tartották, hogy orvosolják a pályakezdők emiatt ért eddigi hátrányt.

Az érintettek szeptemberig pályázhatnak, és akár már októberben is odaítélhetik nekik a juttatásokat; ráadásul várhatóan idén januári visszamenőleg is megkapják az összegeket

a kollégák – fejezte ki reményélt a szövetség elnöke. „Tehát anyagilag így nem éri őket hátrány azon túl, hogy hosszú ideig bizonytalanságban kellett lenniük.”

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján – az említett bizonytalanságban – körülbelül 900 orvos volt érintett. „A lényeg azonban, hogy most már ugyanazt a munkát ugyanazért a juttatásért fogják tudni végezni, int az egy-két évvel régebben a pályán lévő társaik” – húzta alá a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×