eur:
394.52
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Protar légijármű a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) által szervezett képességbemutatón Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban 2023. május 31-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kamikazedrónként is „végezheti” az új magyar fejlesztés

Utolsó tesztrepüléseit is sikeresen teljesítette a ProTAR, megkezdődhet a sugárhajtású drón védelmi alkalmazása – mondta az InfoRádiónak a fejlesztő Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója. Molnár Zsolt kiemelte: a Magyar Honvédség megrendelésére fejlesztett, pilóta nélküli repülő rendszer a világpiacon is egyedülállónak számít, hiszen akár 500 km/órával is képes kötelékben repülni, segítségével pedig valós körülmények között szimulálhatók a támadó repülőgépek.

A ProTAR légvédelmi célrepülő rendszer projektje nagyjából három és fél–négy évvel ezelőtt vette kezdetét, miután a Magyar Honvédség Zrinyi 2026 haderőmodernizációs program keretében világossá vált, hogy lecserélésre kerülnek a légvédelmi rakétarendszerek, és ahhoz kapcsolódóan szükséges lesz új kiképzési célanyagra, ami biztosítja az új rendszerek kezelőinek begyakoroltatását, illetve az úgynevezett harckészültség ellenőrzését – ismertette Molnár Zsolt az InfoRádióban. A HM által meghirdetett új fejlesztésre végül a Rotors & Cams Zrt. pályázott sikeresen, majd kapott megbízást – alvállalkozóival, partnereivel közösen – a célanyag fejlesztésére – tette hozzá a vezérigazgató.

Molnár Zsolt elmondás alapján a fejlesztéssel kapcsolatban

alapkoncepció volt, hogy ne egy már meglévő, a világpiacon elérhető termék képességeit célozzák meg, továbbá meghatározásra kerültek bizonyos „előre mutató igények is”.

Ezek között az egyik a kötelékrepülés volt, vagyis hogy a rendszerben két–három légi járművel is végrehajthatóak legyenek bonyolult szcenáriók, összetettebb légi helyzetet teremtve a kezelők számára. A másik pedig az elektromos katapult lehetősége, ami akkoriban még nem volt elterjedt. Ma már néhány kisebb UAV (pilóta nélküli repülőgép) esetében használatos elektromos meghajtási katapult, de a magyaréhoz hasonló méretű és szélesen paraméterezhető rendszer tudomásuk szerint nincs a világpiacon – jegyezte meg a vezérigazgató.

A közeljövőben meg is kezdődhet a rendszer alkalmazása. A drón, vagy drónok a védelmi képességek fejlesztését segítik: célanyag, amit – egy arra kialakított gyakorlóterepen – az éles és gyakorló lövészetek során az egységeknek detektálnia, majd az azonosítási folyat után el kell találnia.

A világviszonylatban is különleges kötelékrepülési képesség, a nagy magasság és a gyorsaság jelentős kihívás elé állítja a légvédelmi egységeket, a drónok segítségével többféle készültségi helyzet szimulálható anélkül, hogy nagy értékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő. Molnár Zsolt megjegyezte, hazai viszonylatban a folyamat csupán első része – detektálás és azonosítás –, amit a Magyar Honvédség erre kijelölt szakállománya gyakorolhat,

a céltárgy tényleges lelövése, megsemmisítés csak nemzetközi gyakorlótereken lehetséges.

A rendszer továbbfejlesztése is tervben van. Ezzel kapcsolatban a Rotors & Cams Zrt. vezetője elmondta, hogy a ProTAR-nak felmerült a nagy sebességű adatgyűjtő/felderítő rendszerként történő alkalmazása, a technológiát alkalmassá tehetik az ellenség tűzerejének lefogásra, illetve cirkáló lőszerré (kamikaze drón) alakítása is viszonylag gyorsan megvalósítható. Utóbbinak hasonlatos a funkcionalitása egy rakétához, csak sokkal olcsóbb technológia, emiatt is egyre elterjedtebb, például orosz–ukrán háborúban tucatszám alkalmaznak ilyen eszközöket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×