eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon 2022. augusztus 5-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

"Többen vannak a Balatonnál, mint tavaly” - ismét reagált a kritikákra az MTÜ elnöke

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke szerint a tavalyi évhez képest nincs kevesebb vendég a Balatonnál, sőt többen keresik fel a magyar tengert. A Booking.com késedelmes fizetési botrányát súlyos esetnek minősítette, a nyári foglalások azonban nincsenek veszélyben.

Mint beszámoltunk róla, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke korábban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nem tükrözik a valóságot a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét (MSZÉSZ) vezető Flesch Tamás azon szavai, melyek szerint 30-40 százalékkal kevesebb vendég fordul meg a Balatonon a mostani szezonban. Guller Zoltán akkor azt mondta: aggályos és szakmaiatlan a balatoni szezonról annak kezdetén megállapításokat tenni, ugyanis valós képet csak nyár végén lehet közölni.

Meglátása szerint Flesch Tamás a megállapításaival senkit sem akart tévedésbe ejteni, de szervezetének szűk rálátása van a szektorra, ami jelentős torzításokhoz vezet.

Guller Zoltán egy hónappal később újra nyilatkozott az Indexnek, és arról számolt be, hogy 45 ezer szálláshelyről futottak be adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK), melynek segítségével pontosan tudják, hogy hová, milyen nemzetiségű vendégek érkeznek, és hány napot töltenek el vagy éppen mennyit költenek. Hozzátette:

az NTAK-rendszerrel minden szálláshely-szolgáltatásra rálátnak.

Az NTAK-ot egyedülálló innovációnak nevezte, amelyen több mint egy tucat matematikus és informatikus dolgozik. Az MTÜ elnöke megjegyezte: azért ismerteti még a szezon vége előtt a szállásfoglalásokkal kapcsolatos adatokat, mert az elmúlt időszakban véleménye szerint olyan álhírek jelentek meg a balatoni turizmusra vonatkozóan, melyek ártanak a vállalkozásoknak.

Mint mondta,

beszélt egy déli parti vendéglőssel, aki nem tapasztalt visszaesést,

de úgy hallotta, hogy az északi parton problémák vannak. Ekkor Guller Zoltán felhívott egy északi parti vendéglőst is, aki szintén azt mondta neki, nem csökkentek a bevételei, de úgy értesült, hogy a déli parton komoly bajok vannak. „Ebből leszűrhető a rémhírterjesztés káros hatása, amikor nem a valós információkból értesülnek az emberek, és kialakul bennük egy hamis kép.”

Arról is beszélt, hogy a kritikákat megfogalmazó Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége csak a szálláshelyek töredékéről szerzett be információkat, így azonban nem lehet teljes képet alkotni a fennálló helyzetről. Magyarországon 45 ezer szálláshelyet tartanak nyilván, az említett szövetségnek pedig alig több mint 450 tagja van. „Mikor az MSZÉSZ balatoni régióvezetője 40 százalékos visszaesésről beszél, az csak akkor igaz, ha a saját szállodájáról nyilatkozik, miközben onnan néhány száz méterre, egy másik hotelben például 130 százalékos növekedést látunk” – fogalmazott Guller Zoltán.

Az MTÜ elnöke azt mondta a lapnak a turizmust érintő idei adatokról, hogy

a vendégszám idén júliusban négy százalékkal nőtt országosan, 2019-hez képest pedig 13 százalékkal javított ebben a mutatóban az ágazat.

A belföldi vendégszám ugyan négy százalékkal csökkent, a külföldi viszont 19 százalékkal megugrott.

Guller Zoltán kifejtette: a fővárosba 22 százalékkal több vendég látogat el az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. Vidéken stagnálást vettek észre a vendégszámban.

A Balatonon júliusig körülbelül egyszázalékos csökkenés volt: átlagosan naponta 50 emberrel volt kevesebb a szálláshelyeken.

Az egynapos turisták száma ugyanakkor megnőtt. „Összességében többen vannak a Balatonnál, mint tavaly, ez ténykérdés.”

Trendforduló

Egy trendváltozásra is felhívta a figyelmet: a vendégek a szállodák helyett már inkább magánszálláshelyeket foglalnak le. Guller Zoltán úgy véli, a pandémia egyik következménye, hogy az emberek fogékonyabbak a kisebb szálláshelyekre, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat. „Ezt támasztja alá, hogy ameddig a szállodákban néhol visszaesést látunk,

a magánszálláshelyeknél növekedést tapasztalunk.”

Kiemelte, hogy a tavalyi évhez képest nincs kevesebb vendég a Balatonnál, sőt többen keresik fel a magyar tengert.

„A Balaton óriási előnye az Adriával szemben, hogy közel van. Balatonakarattya például egy órára van Budapesttől. Múlt héten ott jártam, és az első esőre hazament mindenki. Tehát az időjárás hatása meghatározza a belföldi forgalmat” – fogalmazott.

Guller Zoltán ismertette: júniusban az átlaghőmérséklet nagyjából 3 fokkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Mint mondta, ha 30 fok feletti a hőmérséklet, nagyon megugranak a foglalási számok, amit azonnal jelez is az NTAK-ba valós időben érkező foglalások száma. Jelezte, nem örülnek az esős időnek, mégis bizakodnak, hogy szeptemberben a 2022-es számokat is meghaladó eredményekről számolhatnak majd be.

Booking-ügy: nincsenek veszélyben a foglalások

A Booking-ügyről is szót ejtett: az MTÜ egyeztetést kezdeményez a témában az érintett hatóságokkal, a bajba jutott vállalkozásoknak pedig jogsegélyszolgálatot biztosít. Guller Zoltán szerint elfogadhatatlan, hogy egy szállásfoglaló oldal a főszezonban épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek a megélhetését veszélyezteti.

Az ügynökség továbbra is várja a válaszokat a szállásadóktól, péntekig feldolgozzák azokat.

Az ügynökség vezetője szerint a mostani helyzet nagyon súlyos, a nyári foglalások azonban nincsenek veszélyben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×