eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Picture of maid with fresh towels in hotel room
Nyitókép: macniak/Getty Images

MTÜ: kritikus a helyzet a Booking-ügyben Magyarországon - itt vannak a tartozások

A Magyar Turisztikai Ügynökség gyűjtötte be az adatokat a hazai szálláshelyektől.

Azon túl, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot folytat, a hazai turisztikai ügynökség egy kérdőívvel kereste meg a szálláshelyeket azzal kapcsolatban, hogy tartozik-e nekik a Booking.com (és mennyivel - de ezt nem volt kötelező elárulni), illetve mióta áll fenn ez a helyzet.

Mint ismert, a globális szállásfoglaló oldal informatikai rendszere karbantartására hivatkozva, majd a határidőt többször meghosszabbítva nem fizette ki azon - jellemzően kisebb - szálláshelyeknek az általa beszedett pénzt. Az adott hotel-panzió-apartman bízhatta meg a céget, hogy a foglalást nála fizessék az egyszerűség kedvéért, és ilyenkor a vendégek kijelentkezése után utalt a Booking a szálláshelynek. Ez azonban sok esetben több mint egy hónapja nem történt meg. Az eredeti határidő július volt, és bár egyesek múlt héten már megkapták pénzüket, sokan csak várnak erre.

Ráadásul meglehetősen sokan: az MTÜ kérdéseire beérkezett válaszok alapján

az érintettek 80 százalékának a mai napig nem utalta át a globális szálláshelyközvetítő oldal az elmúlt hetek szállásdíjait. Sőt, a válaszolók 34 százaléka azt jelezte, hogy a rendszer szerint nekik van tartozásuk az oldal felé.

A kérdőívet eddig közel 6000-en töltötték ki, túlnyomó többségben (79 százalékban) családi vállalkozásban üzemeltetett magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek.

Az eddigi válaszolók közel felének a működését nehezíti a fennakadás.

A közlemény kiadásáig 2290 vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy tartozik neki a szállásközvetítő cég.

  • Mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy ez az összeg 100 ezer forint alatti, míg
  • 30 százaléknak 100-500 ezer forint közötti összeggel tartozik,
  • 28 százaléknak 500 ezer és 1 millió forint közötti összeggel,
  • 26 százaléknak viszont 1 millió feletti összeget nem utalt még el az online platform.

Mindössze 15 százalék volt annyira szerencsés, hogy jelentős csúszással ugyan, de megkapta a szállásdíjat.

„Felháborító és elfogadhatatlan, hogy egy olyan ágazatban, amelyben az értékesítés mára nagyrészt az online térben zajlik, az egyik meghatározó multinacionális szereplője épp a kisvállalkozókkal szemben próbálja érvényesíteni erőfölényét, és ezzel családok ezreinek megélhetését veszélyezteti. Ráadásul teszi ezt éppen a főszezonban” - jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke.

Az MTÜ egyeztetést kezdeményez a témában az érintett hatóságokkal, a bajba jutott vállalkozások számára pedig jogsegély szolgálatot indít. A károsultak kérdéseit a jogsegely@mtu.gov.hu e-mail címen fogadják.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×