eur:
392.76
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség (WA) elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) kezet fog a szervezet székházának Budapestre költözéséről szóló megállapodás aláírásán a Nemzetközi Úszószövetség kongresszusán Fukuokában 2023. július 25-én. Mögöttük Brent John Nowicki, a WA ügyvezető igazgatója, Dale Neuberger, a WA gazdasági igazgatója, Sam Ramsamy, a WA első alelnöke, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a WA Bureau tagja, Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja (b-j). Jóváhagyta a Nemzetközi Úszószövetség kongresszusa az elnökség egyhangú döntését a jelenleg a svájci Lausanne-ban működő szervezet székházának Budapestre költözéséről.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Oeconomus: gazdasági előnye is van, hogy Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior kutatója szerint kevés ország büszkélkedhet azzal, hogy otthont adjon egy ilyen jelentős nemzetközi sportszervezetnek.

"A világon körülbelül 30-32 nemzetközi sportszövetség van, ide számítva a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot is. Ezek a sportszövetségek mindössze a világ 11 országában találhatóak meg, jelentős részük Európában" – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior kutatója.

Svájc a maga 20 szövetségével világelső, de Lausanne-t mondhatjuk Európa, illetve a világ sportfővárosának, hiszen 15 Szövetség található meg a városban. Amennyiben a Nemzetközi Úszószövetség Budapestre költözik,

Magyarország lesz a harmadik olyan ország, ahol egynél több sportvilágszövetség lesz megtalálható.

Az Egyesült Királyságban van még kettő, és Magyarországon a Nemzetközi Dzsúdószövetség után az Nemzetközi Úszószövetség lesz a második világszövetség.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány
Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. A táblázatról bővebb információkat itt olvashat.

A kutató szerint ha a számokat nézzük, jelentős beruházások történnek majd a közeljövőben. Az ide költöző tudásközponthoz társul egy iroda és egy uszodakomplexum is, emellett egy kollégium, ahol a nemzetközi versenyzők készülhetnek.

A szövetség ígéretet tett arra is, hogy a magyar sportolóknak a helyek 20 százalékát biztosítja az ösztöndíjjal együtt. Emellett az Úszószövetségnél dolgozó munkatársak körülbelül fele lesz magyar.

A költözéssel még inkább Magyarországra irányulhat a sportszakma figyelme, hiszen Magyarország, illetve Budapest a nemzetközi sport, illetve a sportturizmus szempontjából már így is kiemelt helyszín: 2022-ben a 13. legfontosabb helyszín volt, 2023-ban pedig már a tizedik – jelentette ki Németh Viktória.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×