eur:
386.43
usd:
355.37
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Két nap múlva tetőzik az árhullám Budapestnél, lezárták a dunai szabadstrandot

Valószínűleg nem éri el az 5 métert a Duna vízállása Budapestnél.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a mediterrán ciklonból az elmúlt három napon jelentős mennyiségű csapadék hullt elsősorban a Traun-Enns, a Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva, a Zagyva-Tarna, valamint a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén.

A ciklon várhatóan még kedd reggelig térségünkben marad, ezért további számottevő mennyiségű csapadékra kell számítani elsősorban a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén.

A Mura egyes részvízgyűjtőin 12-15 mm-rel esett több csapadék a vártnál.

A Rába Szentgotthárdnál szombaton hajnalban 476 cm-rel, III. fokú készültség mellett tetőzött. A folyó Körmendnél is megközelítette a rekordvízállást vasárnap kora reggel, de attól 15 cm-el elmaradva 505 cm-es vízállással tetőzött. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó tegnap éjjel üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz.

A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap este tetőzhetett III. fokú készültség mellett.

Az Országos Vízjelző Szolgálat honlapján található előrejelzés szerint a Duna is árad. Budapestnél hétfő reggel 237 centit mértek, de augusztus 9-én 497 centire számítanak. Ez azt jelenti, hogy

a rakpartokat nem kell majd lezárni, mert azt csak 6 méter felett teszik meg.

Óbudán azonban a Római-parti Plázs területe, azaz a föveny nagy része várhatóan víz alá kerül. Ezért a szabdstrandot már lezárták és az árhullám levonulásáig nem látogatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×