eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: BKK

A Fidesz és az MSZP sem emelte volna a BKK-jegyárakat

Múlt héten jelentette be a főpolgármester, hogy emelkednek a BKK jegyárai. A főváros szerint az elkerülhetetlen döntésre a BKK tett javaslatot. Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes nem ért egyet a drágítással, a Fidesz szerint pedig ez közgyűlési hatáskör lett volna.

Mint ismeretes, a főváros jelenlegi vezetése által kinevezett Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatótanács és felügyelőbizottság döntése következtében a BKK-vonaljegyek ára szeptembertől 350-ről 450 forintra emelkedik. A fedélzeti vonaljegy 450 helyett 600 forintba kerül majd, míg a gyűjtőjegy 3000-ről 4000 forintra drágul.

A fővárosi közlekedési cég jegyáremelésének az okairól nemrég Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója nyilatkozott az InfoRádiónak.

"Ahhoz, hogy pont a törzsvásárlóinknak, akik leginkább bérletesek, továbbra is jó szolgáltatási színvonalat tudjunk biztosítani, az eseti jegyekhez hozzá kell nyúlnunk. Ez a vonaljegyet, a fedélzeti vonaljegyet, illetve a gyűjtőjegyet érinti" - mondta a BKK vezetője.

A fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint azonban a főpolgármester visszaélt a hatalmával, amikor önkényesen, minden szakmai és politikai egyeztetés nélkül döntött a jegyárak emeléséről. A Fidesz-KDNP ezért a jegyáremelés visszavonását kezdeményezi.

"Két hónappal ezelőtt tárgyalta a BKK üzleti tervét, mind a cég, mind pedig a Fővárosi Közgyűlés, tehát semmi olyan rendkívüli helyzet, előre nem látható dolog nincsen, ami miatt most egy személyben kellene döntenie a főpolgármesternek. Éppen ezért arra szólítjuk föl, hogy amennyiben ő valóban demokratának tartja magát, valóban átláthatóan, a nyilvánosság előtt zajló vitákkal kívánja irányítani a várost, akkor várja meg a következő közgyűlés vagy hívjon össze rendkívüli közgyűlést, de egy személyben ne hozzon döntést" - mondta az InfoRádiónak Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A döntés a főváros koalíciós vezetését is megosztotta.

A BKK jegyáremelésről a HírTV szombaton kérdezte Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettest.

"Én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat" - mondta a tévének nyilatkozva a szocialisták városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese.

Az InfoRádiónak a BKK jegyáremeléssel kapcsolatban elhangzott legújabb politikusi megnyilatkozásokra vonatkozó megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya egy rövid közleményben adott választ.

"A vonaljegytarifák módosítására a rendkívüli kormányzati elvonásokra való tekintettel a Budapesti Közlekedési Központ menedzsmentje tett javaslatot, amit a vállalat Igazgatósága jóváhagyott. A főpolgármester a jogszabályok biztosította lehetőséggel élve a BKK igazgatótanács álláspontját követve hozta meg a szükséges és elkerülhetetlen döntést a budapesti közösségi közlekedés biztonságos működtetése érdekében" - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×