eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Hospital corridor with gurneys and bed trolleys
Nyitókép: Getty Images/tirc83

A lakosság több mint fele szerint kritikus a kórházak tisztasági állapota - adatok

A legerősebb kritikát a kórházak tisztasága és higiéniás állapota váltja ki. Ettől függetlenül a megkérdezettek csaknem 30 százaléka látott már olyan kórházat, ahol a mostoha körülmények ellenére kiváló gyógyító munkát végeznek - derül ki a Magyar Target–Pulzus Média Kutató friss, reprezentatív felméréséből.

Lesújtó a lakosság véleménye a kórházak higiéniai helyzetéről. A megkérdezettek 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kórházak nagy részében méltatlan körülmények között gyógyítják a betegeket. További 15 százaléknyi válaszadó úgy fogalmazott, hogy egyenesen katasztrofális állapotok uralkodnak - mondta Friesz-Kovács Katalin, a Magyar Target–Pulzus Média Kutató kutatási igazgatója, ismertetve az InfoRádióban az intézete által a magyar kórházak társadalmi megítélésével kapcsolatban elvégzett reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit.

A megkérdezettek 57 százaléka panaszkodott a rossz állapotú, lestrapált kórházi ágyakra és bútorokra. De ugyanennyien kritizálták a falak állapotát, tehát például azt, hogy rossz a vakolat vagy hogy penészesedés tapasztalnak, illetve hogy festési probléma van.

Ugyanakkor a válaszadók körében a legjelentősebb kifogás a kórházak tisztasági állapotával összefüggésben merült fel.

A megkérdezettek 74 százaléka elégedetlen volt a kórházak tisztaságával,

és 54 százalék tapasztalata szerint a mellékhelyiségek piszkosak, kopottak, koszosak, nincsen wc-ülőke, wc-papír, se kézfertőtlenítő, kéztörlő, szappan. Arra is panaszkodtak, hogy a kórházi helyiségek nincsenek rendesen takarítva, vagy ha igen, akkor a felmosó víz és a takarító eszközök koszosak, tehát nem történik effektív fertőtlenítés, hanem csak szétkenik a koszt - mondta el a kutatásvezető.

Friesz-Kovács Katalin szerint egyébként a felmérésből egyértelműen kiderült az is, hogy a magyar emberek nagyon félnek a fertőzés kockázatától. A megkérdezetteknek az 50 százaléka mondta azt, hogy hallott már olyanról vagy van a közvetlen ismeretségi körében olyan, aki az egyik kórházban kapott el valamilyen fertőzést. A megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy fél attól, hogy ha ő maga, vagy valamelyik hozzátartozója bekerülne egy kórházba, akkor valamilyen fertőzést kaphatna el.

A válaszadók 56 százaléka azt mondta, hogy azért nem jár szívesen prevenciós szűrővizsgálatokra, mert nagyon hosszú a várólista, hosszú a várakozási idő.

26 százalékuk pedig azt emelte ki, hogy azért nem jár szívesen ilyen vizsgálatokra, mert egyszerűen rossznak tartja a kórházi körülményeket. A válaszadók 20 százaléka éppen ezért azt mondta, hogy inkább elmegy egy fizetős magánintézménybe, mert ott sokkal jobb körülményekre számít.

A felmérés kérdéseire választ adók 91 százaléka úgy vélte, hogy összefüggést lát a betegellátás szakmai színvonala és a kórházi körülmények között. Ugyanakkor viszont a megkérdezettek 28 százaléka kiemelte azt is, hogy látott már olyan kórházat, ahol a rossz, mostoha körülmények ellenére a nővérek és az orvosok kiváló gyógyító munkát végeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×