eur:
395.01
usd:
367.84
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Beautiful, confident teen girl behind the wheel of her car.Teenage girl behind steering looking over shoulder to back seat at sunset and parking car.
Nyitókép: Getty Images/ ljubaphoto

Böröcz Mátyás: több ok miatt drágul a jogosítvány, de most nem ez az elsődleges gondja egy családnak

A Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke szerint mostanra átlagosan 7 és 18 ezer forint közötti összeget kell fizetni óránként a gyakorlati oktatásért.

Mindenütt megtorpanás látszik, a szülők, a rokonok várnak a vezetői engedély megszerzésével, pontosabban azzal, hogy erre pénzt áldozzanak a gyerek számára, jelentős a visszaesés – mondta el az InfoRádióban Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban bántóan drágult a jogosítvány megszerzése.

Böröcz Mátyás szerint úgy tűnhet, mintha nagyfokú lenne a drágulás, de "valahol kullogunk az árak után", mert 30 nappal előre tájékoztatni kell a tanulókat az áremelésről, és ezt fogyasztóvédelmi szempontból betartják. Megemlítette, hogy egy anyukával beszélgetett, aki azt mondta, "minden most előbbre való, mint a vezetői engedély megszerzése". Az érettségik után általában többen mennek autósiskolába, most ez is ez a folyamat látszódik. Hozzátette: az infláció hatása természetesen ebbe az üzleti szférába is begyűrűzik.

Az autósiskolák nagy része önkormányzati épületben dolgozik – tehát az önkormányzattól bérelnek épületet – vagy pedig magánszemélytől.

Az épületek rezsiköltsége is emelkedett, így átlagosan 30-40-50%-kal drágultak a költségek.

Mindezt nagyban befolyásolta, hogy az önkormányzatok adtak-e kedvezményt az autósiskoláknak, vagy nyert-e pályázaton az iskola.

Az ország különböző szegmensein – ahogy a foglalkoztatásban is megmutatkozik – nagyok az eltérések az árak között is. "Egész az óránkénti hétezer forinttól egészen tizenöt-tizennyolcezer forintig mennek fel az árak" – mondta Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×