eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Ferenc pápa beír az emlékkönyvbe, amikor Novák Katalin köztársasági elnök fogadja a szentatyát a Sándor-palotában 2023. április 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktorral és Novák Katalinnal tárgyalt a pápa, ajándékokat is kapott - képek

A miniszterelnökkel érintett témákról keveset tudni. A köztársasági elnök számos ajándékot átadott a szentatyának.

Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápával - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. "Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne" - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Budapest, 2023. április 28.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajándékok

Ferenc pápa és Novák Katalin köztársasági elnök pénteki, zárt körű megbeszélésük előtt közösen megtekintette a katolikus egyházfőnek szánt ajándékokat a Sándor-palotában.

Novák Katalin a többi között egy gyermekművészeti albumot adott Ferenc pápának, ez magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült, kifejezetten a szentatya számára.

Az album mellett különleges rózsatöveket is kap a pápa, a Szent Erzsébetről elnevezett rózsafajtából, amelyet egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített. "Árpád-házi Szent Erzsébetet a pápa szülőföldjén, Argentínában Magyarországi Szent Erzsébet (Santa Isabel de Hungría) néven ismerik, akinek a kezében a legenda szerint a kenyerek rózsává változtak" - írta az ajándékról a köztársasági elnök korábban a Facebook-oldalán.

Harmadik ajándékként a köztársasági elnök andocsi Mária-kegyruhát ajándékozott a katolikus egyházfőnek.

Novák Katalin a Facebook-oldalán korábban arról tájékoztatott: Somogy vármegyei látogatásakor az andocsi hívek azt kérték tőle, hogy adja át ajándékukat Ferenc pápának, aki a templomot bazilika minor rangra emelte.

"Az andocsi kegytemplom különleges hely, ahova azért járnak a hívek, hogy gyermekáldásért imádkozzanak. Régi szokás, azok a hívek, akiknek az imája meghallgatásra talált, hálából díszes ruhát adományoznak a templomnak" - fogalmazott bejegyzésében az államfő, hozzátéve: a Mária-kegyruha arra is emlékeztet, hogy államalapító Szent István király halála előtt Máriának ajánlotta az országot.

Az ajándékok sorában egy Magyarországot bemutató, a Szent Koronáról szóló díszkötetet, valamint az Alaptörvény egy díszpéldányát is bemutatott Ferenc pápának a köztársasági elnök.

Budapest, 2023. április 28.
Novák Katalin köztársasági elnök mutatja Ferenc pápának a neki szánt ajándékokat, amikor a szentatyát fogadja a Sándor-palotában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. április 28. Novák Katalin köztársasági elnök mutatja Ferenc pápának a neki szánt ajándékokat, amikor a szentatyát fogadja a Sándor-palotában 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Balogh Zoltán

(A nyitóképen: Ferenc pápa beír az emlékkönyvbe, amikor Novák Katalin köztársasági elnök fogadja a szentatyát a Sándor-palotában 2023. április 28-án.)

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×