eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Európában a rák miatti halálesetek csaknem fele elkerülhető lenne - a nap hírei

Több mint 120 ittas sofőrt talált a rendőrség Budapesten a húsvéti ellenőrzési akcióban. A Wizz Air járatai indultak a leghosszabb késésekkel tavaly Nagy-Britanniából.

Ma, hétfőn van a nemzeti rákellenes nap. A Magyar Rákellenes Liga ilyenkor még hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére, illetve az aktív közreműködés fontosságára. A szervezet elérhetővé tette az Európai Rákellenes Kódexet. Becslések szerint Európában a rák miatt bekövetkezett halálesetek csaknem fele elkerülhető lenne, ha mindenki betartaná az Európai Rákellenes Kódex 12 ajánlását.

Több mint 120 ittas sofőrt talált a rendőrség Budapesten a húsvéti ellenőrzési akcióban. A BRFK Közlekedésrendészeti osztályvezetője közölte: ez azt jelenti, hogy az ellenőrzött járművezetők csaknem egy százaléka ittasan ült volánhoz, ugyanis péntek óta több mint 11 ezer sofőrt szondáztattak meg a fővárosban. Volt olyan helyszín, ahol minden áthaladó jármű vezetőjét megállították.

A Wizz Air járatai indultak a leghosszabb késésekkel tavaly az Egyesült Királyságból - a brit polgári repülésügyi hatóság adatai alapján. Az adatok alapján az összes indulásra kiszámolt átlagos késés 23 perc volt. A Wizz Air átlagos késése pedig ennek a kétszerese, 46 perc és 6 másodperc. A légitársaság közleményében úgy reagált: mindent megtesznek azért, hogy az utasokat időben juttassák el kiválasztott úti céljaikra. Az Egyesült Királyságból közlekedő járataik késéseit idén már több mint 40 százalékkal csökkentették a 2022-es szinthez képest.

Környezetvédelmi aktivistákat állítottak elő az amszterdami Schiphol repülőtéren. A KLM fogadópultjánál a tüntetők azt követelték, hogy a holland légitársaság vállalja a felelősséget a tevékenységével okozott egészségügyi és éghajlati károkért. A harminc fős csoport három tagját állították elő. A tüntetők folytatták a demonstrációt, de az indulási csarnokokból kivonultak a repülőtér elé. Úgy tudni, az akció egy bírósági eljárás miatt indult.

A nagypénteki megállapodás aláírásának 25. évfordulója alkalmából Észak-Írországba utazik holnap (kedd) az amerikai elnök. Joe Biden este érkezik Belfastba, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnök fogadja. A Belfasti Egyezmény vetett véget a gyakran véres merényletekbe, összecsapásokba torkolló észak-írországi akcióknak. A tervek szerint az amerikai elnök elutazik az Ír Köztársaságba is és beszédet mond a dublini törvényhozásban.

Az eddig becsültnél valamivel nagyobb idei globális GDP-növekedést vár a Világbank. David Malpass, a szervezet elnöke közölte: az idei globális növekedési előrejelzésüket 2 százalékra emelték a januárban várt 1,7 százalékról, miután javultak Kína gazdasági kilátásai a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatok feloldásával. A Világbank most 5,1 százalékos idei kínai GDP-növekedést valószínűsít a januárban becsült 4,3 százalékkal szemben. A Világbank június végén távozó vezetője szerint a fejlett gazdaságok is valamivel jobban teljesítenek majd az idén, mint amire januárban számítottak.

India népessége már ebben a hónapban meghaladhatja Kínáét. Az AP amerikai hírügynökség arról ír: mivel a lakosságszámokról a kutatók csak becslésekkel rendelkeznek, nem tudják a pontos időpontot meghatározni. A népességi felmérésekre, valamint születési és halálozási statisztikákra támaszkodó matematikai számítások előrejelzése szerint ugyanakkor India lakosságszáma legnagyobb eséllyel valamikor április közepén szárnyalhatja túl Kínáét.

A dél-franciaországi Marseille-ben eddig négy holttestet találtak az összeomlott négyemeletes lakóház romjai alatt. Négy embert még mindig keresnek. A lakóház szombat éjjel omlott össze, a hatóságok gyanúja szerint robbanás miatt, a mentési munkálatokat pedig nehezítette, hogy tűz keletkezett a romok alatt. A ház melletti két másik épület egyes részei szintén leomlottak. A történtek után, elővigyázatosságból több mint harminc épület mintegy 200 lakóját evakuálták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×