eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Aerial view Sunrise Scene of Budapest with Hungarian parliament building in Hungary
Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Véget nem érő üléshétbe kezd a parlament, rengeteg a teendő

A most következő héten szavaz az Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozásáról és a kormánypártok háborúellenes határozatáról. A képviselők új tagokat választanak a Monetáris Tanácsba, módosítják a költségvetést, és meghallgatják az igazságszolgáltatás csúcsvezetőinek beszámolóit.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután egy órakor, a képviselők a 44 éves korában nemrégiben elhunyt fideszes Schmidt Csaba életútja előtt hajtanak fejet. Ezt követően megünneplik II. Rákóczi Ferenc emléknapját, majd napirend előtti felszólalások hangoznak el.

A törvényhozás tagjai megtárgyalják a költségvetés módosításait és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amelyekről szavaznak is. A parlament megválasztja a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának két új tagját, illetve interpellációk és azonnali kérdések is lesznek. A hétfői ülésnap további részében a 2023-as Madách Imre emlékév, a vagyongazdálkodási törvények módosítása, a svédek NATO-tagsága és az orosz–ukrán háborúról szóló kormánypárti határozat ad vitatémát a parlamentnek.

Hollik István szerint a határozat nyilvánvalóvá teszi, hogy ki áll a béke oldalán. Korábban úgy fogalmazott, Magyarország szövetségesei háborúpártiak, a nyugati világban pedig mindösszesen három olyan ország van, ami egyértelműen a béke pártján áll: a Vatikán, Izrael és Magyarország. „Könnyen küldenek fegyvereket azok az országok, amelyek messze vannak, (…) ők nem szembesülnek a háború tragikus következményeivel” – fogalmazott az Országgyűlés egy február végi ülésén a A KDNP-s politikus.

Plenáris ülés kedden, szerdán, pénteken és az utána következő hétfőn is lesz. A képviselők egyebek mellett a kiberbiztonsággal, a 2024-es magyar uniós elnökséggel és a Budapestre költöző Világélelmezési Központtal összefüggő indítványokról tárgyalnak, valamint meghallgatják a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és az ügyészség 2021-es beszámolóját. Ezekről a héten szavaznak is, április 3-án pedig napirend előtti felszólalások, kérdések és azonnali kérdések adnak munkát nekik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×