eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mozgólépcső az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomásán az átadása napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

"Ezt nagyon fájó pontnak érzem" – egyesületi kritika a felújított 3-as metróról

Budapesten átadták a 3-as metró felújított Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását. A szerelvények mostantól hétköznapokon a teljes vonalon közlekednek, de a Nagyvárad és a Lehel téren még nem állnak meg. A felújítás május végére fejeződik be. A Metróért Egyesület összességében elégedett a több mint öt évig tartó munka eredményével, de a szervezet elnöke azért kritikát is megfogalmazott.

Ez a vonal eljutott abba az állapotba, amikor két lehetőség maradt, vagy leállítják, vagy meg kell csinálni a felújítást - mondta az InfoRádióban Bíró Endre. A Metróért Egyesület elnöke egyértelműsítette, hogy a világon mindenütt 30-35 év után egy vonalat fel kel újítani, hiszen ennyi idő alatt sokat fejlődik a technika. Ilyen például a tűzvédelmi rendszer, ami "élet-halál kérdése is lehet".

Nagyon fontos az, hogy a pálya tisztességesen helyre lett hozva, remélhetően 10 évig csak a normál síncseréket kell végrehajtani és mondjuk az alagúthoz nem kell hozzányúlni - fejtegette az elnök, aki szerint

a tűzvédelmi és szellőző rendszerek teljes cseréje, korszerűsítése nagyon fontos volt,

mert ezek még a 60-as évek színvonalán működtek. Fontosnak mondta a mozgólépcsők cseréjét és az akadálymentesítést is.

Örül annak, hogy a 2-es metróhoz képest "a 3-as vonalon minden egyes állomás egyedi arculatot kapott".

Gondnak érzi, hogy a vonatbefolyásoló berendezés csak egy "portalanításon esett át", hiszen ez az eszköz viszi végig a vonatot a vonalon és a járművezető csak kontrollszerepet lát el. Ez pedig a 80-as évek végén került a magyar metróba Franciaországból, és a COCOM-lista miatt akkor sem volt teljes berendezés.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke egyenesen úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy "ezt rossz döntésnek, nagyon fájó pontnak érzem".

Budapest, 2023. március 20.
Metrószerelvény érkezik az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomására az átadója napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.
MTI/Mónus Márton
Metrószerelvény érkezik az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomására az átadója napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás. MTI/Mónus Márton

A szakember úgy számol, hogy a most át nem adott állomások (Nagyvárad tér és a Lehel tér) május végére elkészülhetnek.

A többi vonal kapcsán azt mondta, hogy az egyes vonal szomorú műszaki állapotban van, "főleg az 50 éves járművek, de a berendezésekkel sem lehet dicsekedni" - fogalmazott.

A 3-as metrót az eredeti tervek szerint 2020 végére kellett volna átadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×