eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. A parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a jogszabályt, amely az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremelését tartalmazza. A törvény büntethetővé tette a hálapénzt.
Nyitókép: Balogh Zoltán

NATO-bővítés: újabb halasztás az Országgyűlésben

Jövő héten sem szavaz az Országgyűlés a svéd és finn NATO-csatlakozásról, holott azt a kormány és a köztársasági elnök is sürgette. A Fidesz-KDNP azonban megvárja a skandináv országokba küldött magyar parlamenti delegáció beszámolóját.

A svéd és a finn NATO-csatlakozásról szóló szerződések jóváhagyásáról több mint 7 hónap után kezdte meg az általános vitát az Országgyűlés szerdán. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője már a tavaszi ülésszak előtt jelezte, hogy egyes Fidesz-KDNP-s képviselőknek fenntartásaik vannak a NATO bővítésével kapcsolatban.

"Többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek. Volt olyan vélemény is, amely szerint a belépő országok eszkalációt jelenthetnek a fennálló konfliktusban. Ezeket mind nem tudjuk megítélni, nem a mi dolgunk, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy míg a miniszterelnök úr álláspontja egyértelmű, addig a frakcióé kevésbé, de ez az elfogadás rendjét nem fogja érinteni" - mondta Kocsis Máté.

Ezek a vélemények megjelentek a bővítésről szóló országgyűlési vitában, csakúgy, mint az ellenzék sürgetése és azon érve, hogy a két ország nem szívességet kér, hanem önállóságát áldozza fel az orosz fenyegetés miatt.

Azt a magyar kormány sem vitatja, hogy Svédország és Finnország érdemes arra, hogy a NATO tagja legyen, de ennek a két államnak a politikusai sokszor fogalmaztak meg alaptalan és igazságtalan kritikát Magyarországgal szemben, mondta a parlamenti vitában Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energia biztonságért felelős államtitkára.

"Az euroatlanti térség és benne Magyarország biztonsága a béke megteremtése és fenntartása ugyanakkor elsődleges érdeket kell hogy képezzen a rágalmakkal és a sérelmekkel szemben. Az ilyen horderejű döntéseket nem az érzelmek, hanem az ésszerűség kell, hogy vezényelje. Minderre tekintettel kérem a Tisztelt Házat, hogy fogadja el a beterjesztett törvényjavaslatot és támogassa Finnország és Svédország mielőbbi NATO-csatlakozását" - közölte felszólalásában.

Az Országgyűlés most delegációt küld Svédországba és Finnországba, és úgy tűnik, a szavazással megvárják, hogy mire jutnak a küldöttek. Erre utal, hogy a házbizottság csütörtöki ülése után felkerült a törvényhozás honlapjára a parlament jövő heti napirendje, és abban nem szerepel a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásáról szóló szavazás, amit egyébként Facebook-bejegyzésében már Novák Katalin köztársasági elnök is sürgetett.

Habár az ellenzék azt követeli, hogy - a kormányzati ígéreteknek megfelelően - az első lehető alkalommal, már a jövő héten szülessen döntés a két ország csatlakozásának ügyében, az is a későbbi döntés mellett szól, hogy Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón közölte: "a parlament március második felében szavazhat az ügyben, addig lezárhatók a fent említett delegációk külföldi tárgyalásai".

Vagyis újabb két hét csúszással, a március 20-i héten tartják

a ratifikálásról szóló előterjesztés zárószavazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×