eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezik a Hősök terére 2021. szeptember 12-én. A kongresszust lezáró úgynevezett statio orbis szentmise hagyományosan a katolikus rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kiderült Ferenc pápa budapesti látogatásának "percprogramja"

A korábbi hírekkel ellentétben kizárólag Budapestre érkezik, korára, egészségi állapotára tekintettel Szegedre, de Szentkútra sem látogat el. A Kossuth téren lesz a szentmise, a fiatalokkal, rendtársaival, menekültekkel, idősekkel is találkozik, nem csak az elittel.

Mint az Infostart a múlt héten közölte, áprilisban Magyarországra látogat Ferenc pápa, ezt követően szárnyra keltek olyan értesülések is, amelyek szerint Szegedre és Szentkútra is ellátogathat a katolikus egyházfő.

A hétfői hivatalos közléssel azonban nem csupán az időpont (április 28-30., péntek-vasárnap) vált biztossá, hanem az is, hogy Ferenc pápa találkozóira kizárólag budapesti helyszíneken kerül sor, vidékre ez alkalommal sem megy, ahogy másfél éve, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje alkalmával is csak a fővárosba érkezett.

Péntek

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencián keresztül a vatikáni nunciatúra a látogatás pontos programját is közölte, így biztos, hogy péntek reggel 8.10-kor indul a gép a római Fiumicino repülőtérről, 10-kor pedig Budapesten landol, ott történik meg a hivatalos fogadás.

A Szentatya konvoja ezt követően a Várba hajt, ahol ünnepélyes fogadtatásban lesz része a Sándor-palota előtti területen, ezt az államfőnél és a miniszterelnöknél tett vizit követi délelőtt.

Ferenc pápa először 12.20 után mond beszédet a Karmelitában, ahol állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik.

A hivatalos program 17 órakor az egyházi személyekkel folytatott találkozóval folytatódik a Szent István-bazilikában, ahol újra beszél majd a Szentatya.

Szombat

Ferenc pápa szombat reggel is korán kel majd, 8.45-kor már a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban tesz magánlátogatást, majd

szegényekkel és menekültekkel találkozik

10.15-kor az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol újra beszél.

Délután fél 5-kor találkozik fiatalokkal a Papp László Sportarénában, hozzájuk is szól majd.

Rövid ottani tartózkodása után este 6-kor már rendtársai, a jezsuiták vendége lesz az Apostoli Nunciatúrán.

Vasárnap

Reggel fél 10-kor lesz a vasárnapi szentmise a Kossuth téren, Ferenc pápa prédikál majd.

A kimerítő eseményt követően 16 órakor az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a Pázmány-egyetem ITK karán, ahol szintén megosztja gondolatait.

Fél 6-kor a reptéren búcsúztatják, este 8-kor pedig már újra Rómában lesz Ferenc pápa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×