eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nyitókép: egyevszolgalat.maltai.hu

Ilyen összefogás még nem volt a magyar nemzet életében

Az orosz–ukrán háború egy évvel ezelőtti kitörése után gyorsan létrejött és a mai napig működik egy összefogás, aminek keretében a Karitatív Tanács tagjai, a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt a kormány segítségével gyűjt és juttat célba adományokat, illetve gondoskodik a menekültek ellátásáról. A munkát természetesen nagyon más kisebb civil csoportosulás, vállalkozás, intézmény és számtalan magánszemély közreműködésével végzik.

A Katolikus Karitász a barabási segítségponton 12 ezer, a Keleti pályaudvaron ezer, a Budapesti Olimpiai Központban pedig kilencezer embert fogadott az elmúlt egy évben, de a rendelkezésére álló házakban további ezreket szállásolt el, illetve programokat szervező integrációs központot nyitott. A szervezet hat alkalommal, összesen 500 millió forint értékű segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába, az általa nyújtott segítség teljes értéke pedig mára elérte az egymilliárd forintot.

A Máltai Szeretetszolgálat az egyevszolgalat.maltai.hu honlapon számol be az elvégzett munkáról. Ezen egyebek mellett az olvasható, hogy a háború kitörése óta 115 ezer menekültnek segítettek és 570 tonna segélyszállítmányt vittek Ukrajnába.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az orosz–ukrán háború egy éve alatt 242 ezer embernek segített 1600 tonna adománnyal, aminek összértéke 6,8 milliárd forint – mondta az InfoRádióban Lehel László, a karitatív szervezet elnök-igazgatója.

Az ökumenikusok tevékenységét a magyar kormány is segíti. Lehel László elmondása szerint számos projektjük fut: konténeróvoda, iskolafelújítás, egészségház, élelmiszerosztás – sorolta a szervezet igazgatója, arra is kitérve, hogy a saját gyűjtéseik mellett most már ENSZ-pályázatokon is indulnak, hogy folytatni tudják a segélyszervezeti tevékenységeiket. Megjegyezte, az, hogy közel egymillió eurós támogatást kaptak a projektjeik végrehajtására, az azt jelzi, hogy az ökumenikusok a legfontosabb humanitárius szervezetek között szerepelnek Ukrajnában.

Az ukrajnai menekültek ellátása Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius akciója – ezt a Miniszterelnökség államtitkára mondta korábban az Országgyűlés plenáris ülésén, kitérve arra is, hogy már több mint egymillió embernek segítettek. Soltész Miklós hozzátette: a Híd Kárpátaljáért Program gyűjtése példátlan volt, ami során több mint egymilliárd forint támogatást nyújtottak a magyar emberek, cégek és vállalkozások. „Ilyen még nem volt a magyar nemzet életében” – fogalmazott.

A háború még akár évekig eltarthat, a humanitárius akció tehát folytatódik. A Máltai Szeretetszolgálatnak a 1350-es, az Ökumenikus Segélyszervezetnek a 1353-as, a Baptista Szeretetszolgálatnak a 1355-ös, a Katolikus Karitásznak a 1356-os, a Református Szeretetszolgálatnak a 1358-as, a Vöröskeresztnek pedig a 1359-es számon lehet küldeni automatikusan pénzt hívással vagy SMS-sel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×