eur:
394.97
usd:
367.41
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"Hány hülye van még?" - Magyarázatot adott a magyar uniós biztos a hangfelvételre

Bekapcsolva maradt a magyar uniós biztos mikrofonja az Európai Parlament ülésén, a DK a "fejét" követeli, Várhelyi Olivér elnézést kér és magyarázattal szolgál.

"Hány hülye van még?" - ezt kérdezte valakitől suttogva Várhelyi Olivér magyar - szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős - uniós biztos az EP keddi ülésén, miután válaszolt Tomislav Sokol horvát képviselő kérdésére és leült, észre nem véve, hogy bekapcsolva maradt a mikrofonja.

A Demokratikus Koalíció azonnal lecsapott az ügyre, az ellenzéki párt EP-képviselője, Rónai Sándor szerint Várhelyinek azonnal távoznia kell posztjáról. A Facebookra feltöltött videójában azt mondta, "példátlan és teljesen idegen az Európai Parlament működésétől, Európában ugyanis nem szokás lehülyézni azokat, akikkel esetleg nem értünk egyet".

Ha - folytatta a politikus - Várhelyi Olivér nem hajlandó lemondani, a DK elvárja Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy azonnal "rúgja ki".

Várhelyi Olivér is megszólalt az ügyben; félreértés történt, állítása szerint

egy, a kabinetvezetőjével folytatott, folyamatban lévő beszélgetésből kivágott részlet volt teljesen más témában,

az esetleges félreértésekért pedig elnézést kér.

"Teljes mértékben tiszteletben tartom az összes uniós intézményt, beleértve az Európai Parlamentet és a tisztelt képviselőket" - írta közleményében az uniós biztos.

Az Európai Parlament egyébként január 18-án vizsgálatot kezdeményezett Várhelyi Olivér ellen, mert a törvényhozás több tagja szerint a magyar uniós biztos csorbítani szeretné a csatlakozni vágyó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét. Gál Kinga fideszes EP-képviselő ezt akkor méltatlan politikai támadásnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy Várhelyi Olivér szakmai teljesítménye kiemelkedő, nyilatkozataiban pedig mindig az unió hivatalos álláspontját képviseli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×