eur:
396.32
usd:
369.9
bux:
71807.77
2024. július 2. kedd Ottó
Fotó: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium
Nyitókép: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Beleremegtek az ablakok, de senki nem tud semmit - hatalmas robbanás volt Heves megyében

Kedd délelőtt földrengéshez hasonló hangrobbanás volt Dél-Hevesben. ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérései igazolták azt, amit az emberek tapasztaltak.

A vélhetően hangrobbanást Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken hallották, de egyes kommentelők szerint még budapesti panelek felső emeletén is észlelték.

Mindenesetre ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium azt írja: megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Emellett megfigyelték, hogy a Piszkés-tetőn üzemelő infrahang állomásunkon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések.

Az egrihirek.hu megkérdezte a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Nagy Csaba szóvivő elmondta, a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés az esettel kapcsolatban.

Viszont az Obszervatórium Facebook-posztja alatt sorakoznak az "észlelések". Valaki azt írta: "Nem tudom mire gondoltak, hogy “hang hatás” ami majd 30.km-en belül Jászberénytől Kápolnáig mindenki hallott…és nem tudják?? Az emberek kiszaladtak az udvarra…. mi is…. félelmetes volt."

Volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy tegnap egy katonai gép járt a térségben.

Egyelőre hivatalos magyarázat nincs, a lapok többsége vadászgépek gerjesztette hangrobbanásra tippel.

Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×