eur:
392.24
usd:
362.11
bux:
72087.21
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett, a Diákok a tanárokért Facebook-csoport által jegyzett demonstráció résztvevői Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szabó Zsuzsa: egy éve tiltakozunk, a pedagógusbéreket mégsem sikerült rendezni

Ma van a pedagógus sztrájkok kezdetének egyéves évfordulója, amit a szakszervezetek a szolidaritás napjának nyilvánítottak. A részletekről Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt az InfoRádióban.

"Születésnap van és most nem örömünkben ünnepelünk, hanem elkeseredettségünkben" – mondta a szakszervezeti vezető. Szabó Zsuzsa sajnálattal állapította meg, hogy még mindig nem született egyezség sem a béremelésről, sem pedig az oktatás problémáinak megoldásáról, pedig már egy éve szinte folyamatosan, minden nap történik valamilyen akció.

A PSZ elnöke elmondta, hogy kedden sok megmozdulás lesz, amelyekben az oktatás dolgozói, a szülők, a diákok, a civil szervezetek és más ágazatok szakszervezetei is kiállnak az oktatás ügye mellett. Mint mondta: lesz sztrájk, méghozzá úgy, hogy a tanárok bemennek ugyan az iskolába, de mégsem tanítanak. Ugyanakkor a diákok ülősztrájkkal mutatják meg azt, hogy elégedetlenek az oktatásirányítással. Lesz élőlánc, lesz a tudásmenetre visszautaló kis tudásmenet Csongrád megyében.

Szabó Zsuzsa a tiltakozások eddigi eredményeiről szólva azt emelte ki, hogy a demonstrációk révén mára az egész ország tudatában van a pedagógusok nehéz helyzetével és az oktatás bajaival. Ugyanakkor

a kormány kimondta és az Európai Bizottságnak le is írta, hogy sok pedagógus hiányzik a rendszerből, és a béreket záros határidőn belül rendezni kell,

különben összeomlik az oktatás, nem lesz, aki tanítson. Ezek mind-mind olyan fontos események, amelyek nélkülözhetetlenek abból a szempontból, hogy az oktatásban rend legyen – szögezte le a szakszervezeti vezető.

A PSZ elnöke beszélt azokról a tárgyalásokról is, amelyeket a múlt héten Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral folytattak. Közölte: a megbeszéléseken nem történt előrelépés, az államtitkár csupán azt erősítette meg, hogy akkor lesz béremelés, ha az unió fizet. A szakszervezetek viszont azt tudakolták, hogy a kormány miért nem a magyar költségvetésből akarja finanszírozni a pedagógusok béremelését, de erre nem kaptak választ. Abban sem tudtak megállapodni, hogy mikor folytathatják a tárgyalásokat.

"Talán egy kicsit biztató az a mondata az államtitkárnak, hogy sűrű januárunk lesz. A tavaszi ülésszakra elő kell készíteni azokat a jogszabályokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a béremelés minél gyorsabban megvalósulhasson. Ez ad valamicske reményt" – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×