eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: YouTube/balabo.hu

Magasra csapnak a hullámok a balatonföldvári kikötőben, pedig még el sem kezdték az építését

A balatonföldvári nyugati strandra építenének új hajókikötőt, a polgármester szerint csak haszna lesz belőle a városnak, a helyi civilek szerint azonban veszélybe került a kedvelt partszakasz, a beruházás engedélyeit ráadásul korábban hatályon kívül helyezte a bíróság.

Bár a civilek tiltakozása és a bírósági perek folytatódnak, a balatonföldvári kikötő beruházója megkapta a szükséges engedélyeket, és január végén el is kezdődött a település Nyugati strandján az új elektromos hajókikötő építkezése – írja a Népszava. Az önkormányzat január 20-án jelentette be, hogy miután „a beruházó a szükséges engedélyeket bemutatta, azokkal rendelkezik”, a területet átadták a kivitelezőnek.

A beruházás ellen tiltakozó Mosolygó Balatonföldvár Egyesület viszont azt állítja, egy belügyminisztériumi rendelet szerint kikötő 100 méteres körzetében nem lehet fürdeni, erre alapozva helyezte korábban hatályon kívül a bíróság a balatonföldvári kikötő engedélyét. A szervezet elnöke, a korábbi parlamenti képviselő Herényi Károly szerint a strand a kikötő miatt teljesen ellehetetlenülne, ezért az egyesület újra a bírósághoz fordult.

"Ha erre a strandra építenek egy kikötőt, akkor az el fogja veszíteni a strand jellegét, az kikötő lesz.

A kettő nem működik együtt, hiszen olyan előírások vannak, hogy kikötő környezetében nem lehet fürdeni. A két mólószár között meg eleve nem lehet, mert ott hajók járnak. Ez egy abnormális ötlet volt" – mondta az elnök. Azt is kiemelte, hogy eddig évente negyvenezren látogatták a balatonföldvári nyugati strandot, mostantól viszont még ingyen sem mennek majd az emberek a hajók közelébe fürdeni.

"Elég nagy a Balaton, lenne hely hol kikötőt építeni, azért építik ideje, mert ez sokkal olcsóbb, az infrastruktúra adott, víz, áram, szennyvíz, minden ott van a strand területén, csak rá kell kötni" – tette hozzá.

Herényi Károly felidézte, hogy szeptember 5-én már született az egyesület beadványára egy bírósági döntés, ami kimondta, hogy nem lehet a strandra kikötőt építeni, azzal az indokolással, hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, ami kimondja, hogy a strandok funkciója és területe nem változtatható meg. Az ügyben az jelentett fordulatot, hogy a jegyző adott egy nyilatkozatot, hogy az önkormányzat szerint nem változik meg se a funkció, se a terület, így már újra kiadták az engedélyt. Ezt most a civil szervezet ismét megtámadta a bíróságon.

"Nem lesz kikötő, a bíróság nem nagyon dönthet másképp,

mert ha másképp dönt, akkor magából csinál bolondot, hiszen ugyanaz a bíróság fogja tárgyalni az ügyet" – mondta.

Az elnök szerint 2003-ban már napirenden volt a kikötőépítés ügye, de akkor akkora volt a lakossági ellenállás, hogy az akkori polgármester kihátrált a tervekből, most viszont szerinte semmilyen komolyabb lakossági tájékoztatás vagy véleménykérés nem történt. Herényi Károly úgy véli, még nem történt visszafordíthatatlan építési munka, csak az előkészületek folynak, és abban reménykednek, hogy a bírósági döntés végül megakadályozza a beruházás megvalósítását.

Polgármester: a kikötővel nem változik semmi

A polgármester szerint azonban a fejlesztés csak hasznára lesz a városnak, Holovits Huba azt mondta az InfoRádióban, hogy alaptalanok a félelmek, mert a strand is megmarad, és a kikötő is nyitva lesz a helyiek és a turisták előtt.

A városvezető emlékeztetett, hogy 2004-ben az akkori önkormányzati vezetés szerződést kötött egy vitorláskikötő és egy több ezer négyzetméteres kiszolgálóépület megvalósítására a nyugati strandon, és azóta minden önkormányzati ciklusban az aktuális polgármester gazdasági programjában szerepeltette ezt az elképzelést.

"Egy ilyen fejlesztés elsősorban turisztikai attrakciót jelent, másodsorban nagyon kedvező hatással van a város gazdasági életére, munkahelyeket hoz létre, de kedvező hatást gyakorol az adott városrész ingatlanviszonyait tekintetében is" – mondta Holovits Huba a várható előnyökről.

A lokálpatrióták aggodalmai szerinte alaptalanok. "Határozottan kiállok a városvezetés véleménye mellett, hogy

nem fognak észrevenni a strandolók semmilyen meghatározó változást ezen a területen.

A vízbejutási lehetőséget, amelyet esetlegesen a kikötő létesítésével csökkentünk, a jelenlegi partszakaszból mindenképpen visszapótoljuk fövenyes part formájában a kikötőmóló szárain" – érvelt a polgármester, és jelezte, a Balatonon több mint ötven olyan hely van, ahol kikötők közvetlen környezetében, a kikötő mólószárak tövében strandot üzemeltetnek.

Emellett fenntartja azt a véleményét is, hogy a balatonföldvári városvezetés a szárazföldért, tehát a strand területéért felelős, a strand előtti vízterület a magyar állam tulajdona, a magyar állam hatóságai adják ki a létesítmény megépítéséhez szükséges szakhatósági engedélyeket, és ők mindent rendben találtak környezetvédelmi, vízjogi, hajózási szempontból is.

"Tehát

a hatóságoknak ezzel kapcsolatban nincsen problémájuk, nem is volt a múltban sem. Ami probléma van, az inkább politikai indíttatású és jellegű"

– tette hozzá.

A kérdésre, hogy a fejlesztés rendelkezik-e minden szükséges engedéllyel, Holovits Huba úgy nyilatkozott: a beruházó a munkaterület átadásakor bemutatta az összes szükséges engedélyt. A tervek szerint 2023. november végére fognak az érdemi munkálatokkal elkészülni, és a 2024-es szezonban már működni fog a kikötő és a strand is. Azt is megemlítette, hogy a városvezetés egyértelmű és határozott feltétele volt az, hogy a kikötő mindenki számára nyitott, bejárható lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×