eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Happy couple spending time together. Attractive pregnant woman with her husband at home holding ultrasound image in hands. Ultrasonography. Last months of pregnancy.
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Fontos hírek arról, kik is jogosultak valójában a 30 év alatti anyák kedvezményére

Az adóhatóság pontosította az szja-mentesség szabályait.

„A fiataloknak 25 éves korig járó adómentességet azoknak a nőknek az esetében, akik vállalnak gyermeket, azt 30 évre fölemeljük, így fest a 23-as évünk, védekezni fogunk, de a nagy céljainkat nem adjuk fel” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök karácsony előtt, amikor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban.

Néhány nappal később, december 28-án Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte, hogy hamarosan kihirdetik az adómentességről szóló kormányrendeletet. „Mint minden más családtámogatásnál, ennél is kettős a célunk: amellett, hogy a gyermekvállalást ösztönözzük, azt is szeretnénk, hogy több pénz is maradjon a gyermekes családoknál. Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben: egy éve mentességet élveznek a 25 év alatti dolgozó fiatalok és három éve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák. Az új szja-mentesség a 30 év alatti édesanyáknak jár. Számításaink szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya tud majd élni – emelte ki videoüzenetében a politikus. – Ők természetesen nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden mára további családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyedre. Ahogyan az családi adókedvezményt, ezt az adókedvezményt is saját és örökbefogadott gyermekek után is tudják érvényesíteni.”

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most pontosította, hogy valójában kik jogosultak erre a támogatásra. A hatóság honlapján megjelent adóelőleg-nyilatkozathoz csatolt tájékoztatás szerint nem kell szja-t fizetnie annak, aki:

  • február 8-án betölti a várandósság 91. napját, vagy
  • március 15-én megszüli a második gyermekét, vagy
  • augusztus 6-án örökbe fogadja a férje gyermekét és idősebb 25 évnél, de fiatalabb 30-nál.

Nem jogosult tehát a kedvezményre az a nő, aki például 23 évesen szül vagy 31 évesen májusban szüli meg a harmadik gyermekét. Aki január 1-je előtt szült, annak csak akkor jár ez a támogatás, ha 30 éves koráig még egyszer szül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×