eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pexels

Felére csökkent az érdeklődés a pedagógus pálya iránt hat év alatt

2016 óta folyamatosan csökken azoknak a száma, akik a tanári pályát választják.

Tavaly már csak majdnem feleannyian jelentkeztek pedagógus képzésre, mint 2016-ban. Ez a hrportal.hu összesítéséből derült ki.

Korábban is volt egy visszaesés, amikor 2004 és 2008 között folyamatosan csökkent a tanárjelöltek száma. Azonban a mélypontot követően, ha nem is töretlenül, de 2016-ig dinamikusan emelkedett a pedagógus képzésre jelentkezők száma.

Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy évről-évre a jelentkezőknek csak durván a felét veszik fel a tanintézményekbe. Így 2016-ban a több mint 20 ezernyi felvételizőből csak 10167-en nyertek felvételt.

2022-ben azonban a csúcsidőszakhoz képest majdnem feleannyian jelentkeztek csak és közülük is kevesebb, mint 6500-an jutottak be a főiskolákra és egyetemekre.

Pedagógusképzésre jelentkezők és felvettek száma, 2001-2022. MTI
Pedagógusképzésre jelentkezők és felvettek száma, 2001-2022. Forrás: MTI

Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete szerint mind égetőbb a tanár hiány az iskolákban. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, az InfoRádióban elmondta, hogy az országban számos olyan település van, ahol szaktanár híján már nem lehet megoldani szakos oktatást. Sőt a szakszervet adatai szerint az általános iskolákban minden ötödik tanárnak nincs is pedagógus végzettsége.

Hétfőn egyhetes országos sztrájk kezdődött a szakszervezetek felhívására az iskolában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×