eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Hajdúszoboszló, 2019. január 3. Az év végi ünnepnapokon, adventkor, karácsonykor, szilveszterkor, újévkor telt házzal üzemelt a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. Aqua-Palace Élményfürdője. Az új év első napjaiban is tart a téli strandszezon, a 13 medencét napi 1400-1600, főként orosz, ukrán, lengyel, román és magyar vendég keresi fel. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kemény hónapok jönnek: már a túlélésre játszanak a hazai fürdők

Több telt házas napot és remek forgalmat hozott számos hazai fürdőnek az év végi, év eleji vakáció, valamint a január 8-ig elrendelt közigazgatási szünet. A következő hetekben azonban komoly visszaeséstől tartanak – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A december végi és január eleji időszak kiemelt forgalmat hozott a magyarországi fürdőknek és szállásadóknak. A vendégszámot nézve 2022 összességében olyannak tekinthető, mint a legutóbbi „békeév”, tehát a 2019-es, bevételben pedig meg is haladta – tudtuk meg a Magyar Fürdőszövetség főtitkárától.

"Nem elfelejtendő azonban, hogy az elmúlt esztendőben a működési költségek drasztikusan megemelkedtek, így a hosszú távú fennmaradás számos fürdő esetében bizonytalanná vált, azzal együtt, hogy a téli szünetet követő január–februári időszak egyébként is holtszezonnak tekinthető" – emelte ki Balogh Zoltán, arra is felhívva a figyelmet, hogy miután a lakosság is a bőrén érzi az áremelkedéseket, elsősorban az alapszükségletekre költenek az emberek, és csak akkor mennek fürdőbe, ha marad rá pénzük. A fürdők emiatt attól félnek, hogy a korábbiaknál is jelentősebb visszaesés lesz az év elején.

A fürdőszövetség főtitkára szerint nem vitás, hogy a fürdők is áremelésre kényszerültek, de ennek mértéke még így is nagyban elmarad a költségnövekedéstől. Hozzátette: a fürdők jellemzően több lépcsőben emelik az áraikat, így tesztelve a piacot, mi az, amit a vendégkör még elvisel. Megjegyezte, a képet az is árnyalja, hogy a fürdők jelentős része – bő 85 százaléka – önkormányzati vagy többségi önkormányzati tulajdon van, számukra pedig

az elmúlt év nyaráig a jogszabályok nem engedték az áremelést.

„Az általános energiaár-emelés és az ebből következő beszállítói áremelések következtében decemberben, illetve most januárban a fürdők zöme újabb áremelésre kényszerül” – fogalmazott.

A fürdőbezárások miatt a környező szálláshelyek is lehúzhatják a rolót, Balogh Zoltán közölte, ezt a veszélyt már jelezték is a döntéshozóknak, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és a kormányzatnak is: egy tanulmányban mutatják be a fürdőágazat működését, illetve lehetséges kitörési pontjait. Meglátása szerint

a magyar turizmus motorját a fürdők jelentik, ezért, ha egy bezár, akkor az adott desztinációban drasztikusan visszaesik a forgalom.

„Ha nincs attrakció, miért is jönne a vendég?” – tette fel a kérdést a főtitkár, és hozzátette: ezért is sérelmes, hogy a fürdők lényegében kimaradtak a turisztikai akciótervből. A szövetség úgy véli, a SZÉP-kártya zsebeinek megszüntetésén túl, amit egyébként nagyon fontosnak tartanak, egyéb intézkedésekre is szükség lett volna, hogy a fürdők életben tartása révén az egész turisztikai ágazat hosszú távú működése biztosítottá váljék.

"Megkeresésükre konkrét válasz még nem érkezett, de folyamatosak az egyeztetések és zajlanak az adatszolgáltatások" – tette hozzá. Balog Zoltán reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb a fürdők is sorra kerülnek, hiszen – mint emlékeztetett – december végén újabb mentőcsomag érkezett, aminek köszönhetően a hotelek és a vendéglátóegységek is bekerültek az energetikailag támogatott vállalkozások közé.

Végül arra is kitért, hogy a túlélés érdekében a fürdők a január–februári holtszezonban leginkább a költségcsökkentésen dolgoznak, bizonyos részlegek bezárásával, esetleg a működési időszak csökkentésével, ha nem zárnak be teljesen. Kiemelte: az viszont

szóba sem jöhet, hogy kollégáktól váljanak meg,

hiszen a speciálisan képzett munkaerő későbbi visszaszerzése megoldhatatlan lenne. Emellett korábbi tartalékok felhasználásával igyekeznek kihúzni a nyári hónapokig, amikor a legnagyobb forgalomra számítanak az iskolai szünetnek köszönhetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×