eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Már a kisebb kutaknak is szállít a Mol – a nap hírei

Megszületett az uniós gázársapka-megállapodás. Új cégek veszik át a felszámolás alatt lévő Tungsram Operations Kft. telephelyeinek és dolgozóinak egy részét. Már a kisebb benzinkutaknak is szállít üzemanyagot a Mol.

Megszületett az uniós gázársapka-megállapodás. A cseh soros elnökség Twitteren jelentette be a megegyezés hírét. Eszerint ha három egymást követő kereskedési napon 180 euró fölé menne a TTF legközelebbi határidős kontraktusának ára, akkor lehetne aktiválni az ársapkát. Emellett az úgynevezett OTC-ügyletekre nem vonatkozik a korlát.

Gázársapka helyett új energiaforrások keresésével, az infrastruktúra fejlesztésével kellene foglalkoznia az Európai Uniónak a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter az uniós energiaügyi miniszterek tanácskozásának szünetében megerősítette, hogy Magyarország nem támogatja a gázársapka bevezetését, már csak azért sem, mert az az árak emelkedéséhez vezetne.

Új cégek veszik át a felszámolás alatt lévő Tungsram Operations Kft. telephelyeinek és dolgozóinak egy részét. Csaknem ötszáz, eddig a Tungsramnál alkalmazott munkavállaló továbbfoglalkoztatása várható a jövő év elejétől - értesült az MTI. A munkaadó pénteken levélben tájékoztatta a munkavállalókat, hogy Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Budapesten és Hajdúböszörményben is új cégek veszik át és foglalkoztatják tovább a dolgozókat a jelenlegi tevékenységi körökben.

Már a kisebb benzinkutaknak is szállít üzemanyagot a Mol – közölte a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Egri Gábor az ATV-nek elmondta: már országszerte stabilizálódik az ellátás. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint árcsökkenés is várható, de azt még nehéz megmondani, hogy ez mikor következik be. Úgy véli, hogy ez nem lesz jelentős mértékű.

Csökken a benzin és emelkedik a gázolaj ára szerdától – írja a holtankoljak.net. A szakportál szerint a 95-ös nagykereskedelmi ára 4 forinttal alacsonyabb, 634 forint lesz. A gázolaj 7 forinttal drágul, átlagára 718 forint lesz literenként.

Támogatja az autómentes Lánchíd koncepcióját az LMP. Az ellenzéki zöldpárt továbbra is kiáll amellett, hogy a héten bevezetett forgalmi rend legyen végleges. A párt szerint a Lánchíd kiesése nem okoz nagy problémát a fővárosi közlekedésnek, mert a lezárása előtt is az összes budapesti híd fogalmának mindössze 4 százalékát bonyolította. --- A Magyar Autóklub ezzel szemben úgy véli, hogy a Lánchídtól északra hídkapcsolati hiány van, amit az átkelő kiiktatása csak tovább mélyítene. Alternatív útvonalak nélkül a kerülő utakon jelentősen nő a forgalom, ami nem szolgálja a klímavédelmi célok megvalósítását.

Akár egy-másfél órával is hosszabb lehet a menetidő, a megnövekedett ünnepi tranzitforgalom miatt az M1-M0-M5/M3 autópályákon. A külföldi vendégmunkások hazaindulása miatt már a hétvégén többször alakult ki összefüggő kocsisor az M1-es autópályán Budapest felé, előfordult, hogy Hegyeshalomtól Komáromig több mint 90 kilométer hosszú volt az egybefüggő sor, a pihenőhelyeknél, benzinkutaknál is több kilométeres torlódások alakultak ki, és balesetek is történtek. A forgalom várhatóan ilyen lesz egészen péntekig, akár egy-másfél órával is hosszabb lehet a menetidő ezeken az autópályákon.

Van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben - mondta az agrárminiszter. Nagy István a Központi Vásárcsarnokban arról beszélt, hogy az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, de ebben továbbra is a karácsonyi időszak meghatározó. Becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a tejes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás.

Oroszország ismét iráni drónokkal támadta Ukrajna több megyéjét és a fővárost, tíz megyében és Kijevben szólaltak meg a légvédelmi szirénák. Kijev megye egy hét alatt immár harmadszor volt orosz támadás célpontja. A támadásban három ember megsebesült és kilenc ház megrongálódott - közölte Kijev megye állami közigazgatási vezetője. A támadásoknak nem volt halálos áldozata, de több "létfontosságú infrastruktúrát" találat ért, a térségben megszakadt az áramszolgáltatás. A fővárost 23 iráni rakétával támadták, közülük 18-at lelőtt az ukrán légvédelem.

Az ukrajnai háború súlyos következményeire figyelmeztetett Európában Ferenc pápa, és bűnnek nevezte a közintézményekben leleplezett korrupciót. A katolikus egyházfő az egyik olasz kereskedelmi tévécsatornán sugárzott interjúban arról beszélt, hogy a háborúban az egyik agresszió követi a másikat, miközben az emberek szenvednek, éheznek és fáznak. A háttérben a fegyverek gyártása és kereskedelme áll, amely a fejlődés helyett a pusztítás útját járja. A háborúk tipikus következményének nevezte az inflációt, valamint a magas villany- és gázárat. A pápa mindemellett aggasztónak nevezte az emberek között terjedő közönyt.

Több településen romlott a levegő minősége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegő-higiénés értékelése alapján veszélyes a levegőminőség Ajkán, Putnokon és Várpalotán, továbbá egészségtelen minősítést kapott Budapest, Győr, Kazincbarcika, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya, Tököl és Vác. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×