eur:
391.88
usd:
359.75
bux:
72310.92
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
traffic jams in the city, road, rush hour közlekedés, forgalom, autó, autók, torlódás, dugó
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Mikor ködfényszórózhatunk egyáltalán?

A Közlekedéstudományi Intézet nagyítóval nézte át a két vonatkozó szabályt, és szakmai tanácsokat is összeszedett.

Még egy hétig egyre rövidebbek a nappalok, tél lévén pedig a látási viszonyok csak egyre romlanak, ezért a Közlekedéstudományi Intézet honlapján hosszabb ismertető jelent meg arról, mikor lehet, kell, szabad, ajánlott vagy nem jár büntetéssel használni a járművek ködfényszóró lámpáját.

Az összeállítás annak kapcsán készült, hogy nemrég felröppent a hír, mely szerint a rendőrség akcióba kezdett az indokol(hat)atlan lámpahasználat ellen, ám a rendőrség hivatalosan cáfolta ezt.

A cikk felkutatta a ködfényszóró/ködlámpa használatával kapcsolatos szabályokat (KÖHÉM-rendelet, KRESZ), de csak nagy igyekezettel hámozható ki a lényeg:

  • tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják
  • álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.

Az a jogszabályokból nem derül ki egyértelműen, mikor, milyen körülmények bekövetkezése esetén minősülnek indokoltnak a látási viszonyok a ködfényszóró használatára. A cikk következtetése annyi, hogy

ha leszáll a köd, célszerű, de akkor sem kötelező a használata.

Bár a gyakorlatban ezt a szabályt kevesen tartják be, a parkolóban vagy az út szélén várakozó autók tompított fényszóróit le kellene kapcsolni, mert

  1. ezt írja elő a KRESZ
  2. feleslegesen zavarhatja a többi közlekedőt és
  3. mert a még távol lévő autók vezetőiben azt a hamis érzetet kelti, hogy szembe közlekedik vele valaki.

A szabály, illetve annak hiányának érdekessége még, hogy sűrű ködben, sötétben az út szélén állva viszont mintha indokolt lenne szabálytalannak lenni, a ködlámpa ugyanis hátulról történő belefutást előzhet meg.

Az összeállítás tanácsa ugyanakkor, hogy ne kapcsolgassuk fel-le a ködfényszórót, hátulról ugyanis tűnhet büntetőfékezésnek (közúti veszélyeztetés).

A szakemberek összességében azt javasolják: a ködlámpát csak ködben, sűrű hóesésben vagy esőben használják az autósok és a motorosok.

Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

Euro 2024 - számadás: A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 15. 08:10
×
×
×
×