eur:
393.07
usd:
363.24
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
„27-en a 47-ből, akik ma elkeseredésükben néma órákat tartottak.”
Nyitókép: Sashegyi Arany/Facebook

Gyásznappal tiltakoztak a budai Arany János gimnázium tanárai

Gyásznappal tiltakoztak a szerdai tanárelbocsátások ellen a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai. A tantestület nagy része, 47 tanár csatlakozott az akcióhoz. Köztük volt a magyar szakos Varga Betti, aki az InfoRádiónak azt mondta: nem tart a retorzióktól, inkább attól fél, hogy az oktatásban nem történik semmi.

Az idő rövidsége miatt nem volt lehetőség a sztrájkra, viszont mindenképp szerették volna mihamarabb kifejezni a szolidaritásukat az elbocsátott kollégák felé – így indokolta Varga Betti azt, hogy gyásznapot tartottak a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai pénteken.

A magyar szakos tanár hozzátette: olyan akciót szerettek volna, ami jelképesen is kifejezi azt, hogy mit jelent a szaktanárok elbocsátása akkor, amikor az iskolák égre-földre keresik a pozíciók betöltésére alkalmas dolgozókat, és így is folyamatosan vannak betöltetlen szakos álláshelyek. Ebben a helyzetben minden egyes szaktanár elbocsátása a "pazarlással" egyenértékű – emelte ki Varga Betti. Aki attól tart, lassan teljesen kiüresedik a közoktatás, vagyis már csak gyerekfelügyelet lesz az iskolákban.

A pénteki akciót illetően ismertette: a tanárok részt vettek ugyan az órarend szerinti foglakozásokon, de azokon nem kerültek szóba szaktárgyi kérdések. De azért nevelői munka zajlott – jegyezte meg a pedagógus –, hiszen olyan témákról beszélgettek a gyerekekkel, mint például hogy miért fontos a felkészült tanár egy órán. Hangsúlyozta:

a diákoknak nem maradt el órája, volt felügyelet, a tanítás nem bénult le.

Varga Betti megjegyezte, a tanítás egyébként nem kizárólag a tananyag leadásából áll, nemcsak az oktatást jelenti, hanem a nevelést is.

A tiltakozáshoz a 72 fős tantestületből 47 pedagógus csatlakozott.

A pénteki gyásznap egy egyszeri alkalom volt, a jövő héten már sztrájkra készülnek, és miután már ma is voltak olyan kollégáik, akik polgári engedetlenséget vállaltak, valószínűleg ilyenekre is sor kerülhet még. Meglátása szerint a diákok pontosan látják, hogy milyen fluktuáció zajlik az intézményekben tanév közben is. Aggódnak a tanáraikért, ezért nagyon támogatóak, ahogyan a szülők részéről is ez érezhető.

Varga Betti azt is közölte, kisgyerekes szülőként nem a retorzióktól tart, hanem attól, hogy nem fog javulni a közoktatás helyzete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×