eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Diákok az élőláncos tiltakozásukon a Szent István körúton 2022. október 27-én. Ezen a napon Budapesten élőláncot alakítottak diákok, szülők, pedagógusok és támogatóik az Egységes Diákfront kezdeményezésére.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Tárgyalnak a tanárok, értük tiltakoznak szülők, diákok is

Csütörtök reggel diákok és szülők ismét élőlánccal álltak ki a fővárosban a tanárok mellett. A pedagógus-szakszervezetek közben bejelentették, hogy a közoktatási államtitkár tárgyalásra hívta a sztrájkbizottságukat. A tiltakozást azonban nem fejezik be.

Egész Budapestet körülölelte a diákok és szülők alkotta élőlánc. A Margit hídtól végig a Nagykörúton, a Petőfi hídtól a Villányi úton keresztül, a Margit híd budai hídfőjéig állt a demonstrálók sorra, de vidéken is kiálltak a tanárokért.

"Hiába forrong az oktatási szféra és az utca, hiába történnek olyan nagyszabású események, mint például ez az élőlánc vagy a hétvégi tüntetés, Pintér Sándor egy szót sem szól, és hallgat Orbán Viktor is" - ezt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a korábbi tiltakozások miatt a Kölcsey Gimnáziumból elbocsátott tanár mondta reggel. Arról is beszélt, hogy

amíg nem érnek el eredményt, nem hagyják abba a tiltakozást.

A PSZ szerint az eddigi tüntetéseknek már meg lett az eredménye, hiszen szerdán a közoktatási államtitkár egyeztetésre hívta a pedagógusok sztrájkbizottságát. Nagy Erzsébetet, a PSZ ügyvivője ismertette a Maruzsa Zoltán államtitkártól kapott levelet. "Meghirdette november 7-ére, 3 órára a legújabb sztrájkbizottsági egyeztetést, tehát lesz újra egyeztetés".

Az egyeztetés ellenére

a PSZ november 18-ára újabb országos sztrájknapot hirdetett

a közoktatásban. November 22-én a magyar közoktatás napján demokrácia órákat tartanak az iskolákban a diákoknak, november 26-ára pedig újabb demonstrációt szerveznek a Parlament elé - mondta el Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

Ő úgy fogalmazott: azért jönnek össze, hogy "valódi nemzeti konzultációt tarthassunk, olyan nemzeti stratégiai kérdésről, mint az oktatás ügye".

Tiltakozók élőlánca Budapesten
Tiltakozók élőlánca Budapesten

A tiltakozóakciókból a diákok is kiveszik a részüket: a Diákfront 8 városban összesen 61 demonstrációt szervezett az oktatás szabadságáért. A diákok és tanárok képviselői pedig november 2-án a parlamentben is ott lesznek, ahol vitanapot tartanak a közoktatás helyzetéről.

"Szolidaritást kell vállalnunk nekünk, állampolgároknak, és országos szolidaritási sztrájkot és polgári engedetlenséget is kell vállalnunk" - jelentette ki a ma délelőtti demonstráción Molnár Áron színész, a noÁr mozgalom alapítója. Egyben mindenkit a tanárok támogatására kért, és azt mondta: az egyre nagyobb demonstráló tömeg már nemcsak az oktatásügye mellett áll ki, de az egészségügyért, a szociális szféráért, és minden társadalmi csoportért, amelyet a kormány cserben hagyott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×