eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Ha pénzt egyelőre nem is, de új nevet kap az öregségi nyugdíjminimum

Egyelőre nem tudni, hogy csak a név módosul, vagy a 28 500 forintos ellátás mértéke is változik-e.

A különböző szociális és egészségbiztosítási ellátások összegén át a családtámogatásokig számos állami támogatás és juttatás összegét kötik az öregségi nyugdíjminimumhoz, amelyet most átneveznek a belügyminiszter javaslatára – írja a hvg.hu.

A 2008 óta változatlanul 28 500 forintos értékhez van kötve tucatnyi szociális és egészségügyi jellegű állami támogatás vagy juttatás összege. A frissen benyújtott, a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról nevet viselő törvényjavaslat-csomag szerint egy sor törvényben az öregségi nyugdíjminimum megnevezést átírják “szociális vetítési alapra”.

A javaslatban nem esik szó arról, hogy ezzel együtt nő-e 28 500 forintos összeg, vagy a „szociális vetítési alap” eltérő rendelkezés hiányában ugyanennyi lesz-e. Ha az összeget is emelnék, az jelentős terhet róna a központi költségvetésre, hiszen minden, ehhez kötött ellátás összegét is emelni kellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×