eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Benzinkútnál várakozó autósok a Párizstól nyugatra fekvő Ville dAvrayban 2022. október 18-án. Franciaország hét olajfinomítója közül négyben harmadik hete sztrájkolnak a fizetésemelést követelő dolgozók, ami üzemanyaghiányt okoz a franciaországi benzinkutakon.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Jelentős változást hozott az árstop, nőtt az üzemanyag-kereslet

Az első háromnegyed évben 41 százalékkal több 95-ös benzin fogyott az előző év hasonló időszakához képest a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak kútjain – mondta az InfoRádiónak Grád Ottó, a szövetség főtitkára, aki a változások okairól is beszélt.

Idén, és elsősorban az első félévben jelentősen megnőtt a benzin- és a gázolajfogyasztás az országban. A hazai teljes forgalmi adatok alapján az első félévben voltak olyan hónapok, amikor közel harminc százalékkal volt magasabb a fogyasztás, mint a megelőző év azonos időszakában – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Ennek a magyarázata a hatósági ár tavaly novemberi bevezetése, miután az év első felében olyan mértékűvé vált a piaci és a hatósági ár közti különbség, hogy komoly plusz forgalmat gerjesztett: jelentős részét a kamionosok, illetve a külföldi magánszemélyek tették ki. A szövetség főtitkára szerint a kedvezményezetti kör kormányzati felülvizsgálata és szűkítése miatt

az év második felében már mérséklődött a fogyasztási többlet.

Országos szinten az utóbbi egy hónapban 8-10 százalékos a többlet, de az első fél évben ennél magasabb számok voltak. Megjegyezte: a többlet jelentősebb része a gázolajban jelentkezik, hiszen a többletigény a nemzetközi fuvarozásban volt. A kizárásukkal a többlet mérséklődik, viszont a gázolajban továbbra is magasabb volt a fogyasztási adat az első kilenc hónapban a benzinhez képest.

Emellett jelentősen visszaesett a prémiumbenzin értékesítése: a Magyar Ásványolaj Szövetség statisztikái alapján negyven százalékot meghaladóan esett vissza az első kilenc hónapban, és a prémiumdízelek esetében is 35 százalékot meghaladó a csökkenés.

Velence, 2021. április 13.
Biztonsági üveg zajvédő fal az M7-es autópályán, Velence közelében 2021. április 13-án. A sztráda velencei szakasza mentén 42 méteren építették ki a magyar fejlesztésben és gyártásban készült átlátszó zajárnyékoló falat. A kísérleti projektben kipróbált biztonsági üveg zajárnyékoló rendszer megfelel a hazai és nemzetközi előírásoknak, sőt, több szempontból túl is teljesíti az akusztikai elvárásokat, ezen felül magasabb biztonságérzetet nyújtanak a közlekedőknek azzal, hogy láthatóvá teszik a hagyományos falak által kitakart épületeket, eseményeket.
MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Grád Ottó szerint a prémiumtermékek felfutását a bioetanol-tartalom bevezetése okozta, hiszen az magasabb bioalkoholtartalmú motorbenzin kevésbé volt ajánlott az öreg gépjárművek esetén. Elmondása szerint még akkor is elegendő csak minden második vagy harmadik tankolásnál az alacsonyabb bioetanol-tartalmú prémium üzemanyag vásárlása, ha a járműhöz nem ajánlott magas bioetanol-tartalmú üzemanyag használata.

"Amíg a múltban az árkülönbség nem volt ekkora, jobban megengedhette magának a benzines gépjármű-tulajdonos, hogy mondjuk minden második esetben prémiumot tankoljon. Ekkora árkülönbség mellett ezt már meggondolják, hiszen

jelentős többletköltséget jelent ma prémium-üzemanyagot vásárolni a hatósági áras a termékekkel szemben"

– mondta a szövetség elnöke, és azt is kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalomban is nagyon komoly változások vannak. Az országban működő több mint kétezer töltőállomás több mint felét a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai üzemeltetik. Ezen töltőállomások forgalma nagymértékben nőtt az év első kilenc hónapjában, tehát a kis kutaktól is jelentős forgalom ment át a nagy töltőállomásokhoz.

Ennek a magyarázata, hogy amíg még korábban volt némi árelőnye a diszkontkutak használatának, a 480 forintos hatósági ár ezt a versenyelőnyt gyakorlatilag érvénytelenítette. Amíg a múltban a magángépjármű-üzemeltetők kerülték az autópályás kutak használatát –, hiszen ott ismerten lényegesen drágább volt az üzemanyag –, ma már könnyebben megállnak ott is, hiszen mindenhol elérhető a 480 forintos hatósági ár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Körvonalazódott, milyen irányba kormányozná az uniót Ursula von der Leyen

Lassanként teljesen fokozatra kapcsol az Európai Bizottságban a munka a hosszú nyári szünidő után, és már az egyes biztosoknak adandó portfoliók is ismeretesek. Ez persze még nem végleges – az EP-nek még meg kell hallgatnia a jelölteket, ami miatt lehetnek változások. A személyi kombinációk latolgatása közben azonban kevesebb figyelmet kaptak a volt-leendő bizottsági elnök, Ursula von der Leyen politikai irányelvei, pedig már nyár elején megjelentek. Ezek jelzik, hogy mely területek lesznek fontosak, és ez azt is befolyásolja, hogy ki milyen feladatot kap a Bizottság tagjai közül. Néhány új biztosi funkciót is meghirdetett von der Leyen, amelyek jelzésértékűek a prioritásairól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×