eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Budai Lóránt, a Jobbik Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es számú választókörzetében induló országgyűlési képviselőjelöltje a bemutatkozó sajtótájékoztatón Szolnokon 2013. október 25-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Bugány János

Feloszlott a jászberényi képviselő-testület

Nyolc képviselő szavazta meg a tizenöt tagú testület feloszlásáról szóló előterjesztést a rendkívüli ülésen.

A város jegyzője, Baloghné Seres Krisztina elmondta, hogy nyolc képviselő szavazta meg a tizenöt tagú testület feloszlásáról szóló előterjesztést a rendkívüli ülésen: a Közösen Jászberényért Egyesület hat tagja (köztük Budai Lóránt polgármester), Gedei József (DK), valamint Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) korábbi településvezető.

A város honlapján azt közölték, hogy az előterjesztést Gedei József (DK) és hat Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő – Tamás Zoltán, Balog Donát, Bohárné Bathó Rozália, Nagy András, Szabó Tamás, Szatmári Anikó – nyújtotta be.

Később a DK közölte, hogy a most napirendre került előterjesztést Gedei József, a DK képviselője kezdeményezte. "A nyilvánosságra került vádak szerint Gedei az előterjesztést a Fidesz támogatásával kívánta volna elfogadtatni a képviselőtestülettel. A mai képviselő-testületi ülésen a képviselők nyílt szavazással, egymást követően, személy szerint szavaztak. A kezdeményezést végül Gedei Józsefen kívül támogatta maga a polgármester, a polgármester mögött álló úgynevezett ellenzéki szövetség, melyben a Jobbik, az MSZP és a Momentum képviselői ülnek, és egy fideszes képviselő is."

Az előterjesztésben az olvasható, hogy

Budai Lóránt polgármester az elmúlt időszakban a széles nyilvánosság előtt többször felvetette a feloszlást, "és erre napirendi javaslatot is tett, amelyet azonban a képviselő-testület elutasított".

Azóta "nem csitultak, inkább erősödtek" a képviselő-testület tagjai közötti erős véleménykülönbségek, amelyek különösen az úgynevezett Malom-projekt körül bontakoztak ki. Másrészről a "rossz előterjesztéseket követő terméketlen és stílusában méltatlan viták" újabb, rossz testületi döntéseket eredményeztek vagy azok meghozatalát lehetetlenné tették - írták.

"A rossz előterjesztések alapján meghozott képviselő-testületi döntések helytelen irányba vitték az önkormányzat pénzügyi-költségvetési politikáját, és hátráltatják a város fejlődését" - fogalmaztak a benyújtók.

Jászberény jegyzője megerősítette, hogy 2020 őszén Budai Lóránt polgármester is kezdeményezte a testület feloszlatását, de az előterjesztés napirendre vételét akkor nem támogatták.

A helyi választási bizottság időközi választást ír majd ki, addig az önkormányzati törvény alapján a polgármester és a képviselő-testület ugyanolyan jogkörrel ellátja feladatát - mondta.

A jászberényi képviselő-testületben a Közösen Jászberényért Egyesületnek 6 képviselője van - a polgármesterrel együtt -, a Fidesz-KDNP-nek 7, a Mi Hazánk Mozgalomnak és a DK-nak 1-1.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×