eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Fájdalmas takarékossági lépések az agglomeráció egyik leggazdagabb városában

Bezárják a művelődési központot, nem állítják fel a közkedvelt jégpályát, 19 fok a hivatalokban – így spórol Dunakeszi, amelynek egyébként kiváló, 2023-ig szóló áramszerződése van.

Bár az önkormányzatnak nagyon kedvező áramszerződése van, amely 2023 év végégig szól, ha nem takarékoskodna az önkormányzat, akkor a 2021-es 40 millió forint helyett 600 millió forint lenne a város "rezsije". A többi között erről beszélt Dunakeszi polgármestere a héten tartott tájékoztatóján.

Dióssi Csaba szerint a tervezett intézkedéseknek köszönhetően a költségek 400, enyhe tél esetén akár 300 millió forintig tornázhatók le – olvasható a helyi Dunakeszi Poston.

A város vezetője arról is beszélt, hogy nem lesz adóemelés, kigazdálkodják 300-350 milliós többletköltséget.

Az Infostart úgy tudja, hogy először is

csökkentik a decemberi, ünnepi díszkivilágítást, de lesznek ennél fájdalmasabb intézkedések is.

December 10-vel bezárják a város kulturális központját, a VOKE-t. Itt nemcsak közművelődési programok, hanem színházi előadásokat, alkalmanként filmvetítéseket is tartanak. A város fontosabb ünnepi rendezvényei is itt kaptak otthont. A programok és szakkörök, tanfolyamok átszervezése még tart, de ami már biztos, hogy másutt tartják a Mikulás-ünnepséget is.

Elmaradt az évek óta népszerű műjégpálya felállítása is,

pedig az pont tavaly került a városházi főtérről a lakótelep szívébe.

A városházán a munkahelyeken 19 fokot tartanak majd, de a raktárakban ennél hidegebb lesz, van ahol csak 10 fok.

A VOKE melletti (fiók könyvtár) szintén be fog zárni. A rendezvények és a melegedő a központi Kölcsey Ferenc városi könyvtárban lesznek megtartva. Ott szintén 19 fokot lesz majd. A városi szakrendelőben 20 fok a kitűzött cél. Az iskolákban és óvodákban pedig tartani kell a kormány által előírt hőmérsékletet.

A sportélet is változik. A birkózóknak kell költözniük, a város két új sportcsarnoka azonban nyitva marad, mert azok modern, hőszivattyús rendszerrel épültek.

Mindenesetre a sportágak jellegétől függően 14-18 fok közötti hőmérséklet lesz a termekben. A helyi lap értesülése szerint a Nemzeti Sportközpontok által fenntartott tanuszoda december 31-ig várhatóan változatlanul üzemel. Úgy tudjuk, hogy a különböző bajnokságokba benevezett csapatok sem lépnek vissza, ahogy ez például Makón már megtörtént.

Az önkormányzat tájékoztatása alapján az óvodákban, a bölcsődékben – azokban a helyiségekben, ahol gyerekek tartózkodnak – körülbelül 22, egyéb helyiségekben 15-19 fok között lesz, például a nevelői szobában.

Dióssi Csaba polgármester egyébként büszke arra, hogy a legtöbb városi épületet önerőből és a pályázati forrásokból az elmúlt évtizedben energetikailag felújították. Folyamatban van az SZTK napelemes pályázata, és a DÓHSZK Bajcsy-Zsilinszky utcai telephelyének energetikai felújítása is. Ezenkívül szintén napirenden van a fűtőmű és a temetői épületek korszerűsítése is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×