eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Óriási drágulás a benzinkutakon, rég láttunk ilyen ugrást

A szeptemberi csökkenő tendencia október elejével azonnal emelkedőbe váltott.

Felfelé kúszik a Brent típusú olaj ára az elmúlt hetek csökkenő tendenciája után. Szeptember végén 84 dollárról 87 dollárig emelkedett vissza, ami egy hét alatt 4 százalékos változást jelent.

Az OPEC országok a héten a Covid óta először fognak újra személyesen egyeztetni arról, hogy miként alakítsák az olajkitermelést. Szeretnék megállítani a csökkenő árakat, így várhatóan a mennyiség csökkentéséről fog döntés születni. Ez az olajárak további emelkedését eredményezheti a következő időszakban - olvasható a holtankoljak.hu oldalán. Megjegyzik: továbbra is rekordgyenge a forint a dollárral szemben, már 430 forint felett kell fizetni az amerikai fizetőeszközért. Ez ismét 3 százalékos gyengülés egy hét alatt.

A portál azt is közli, hogy szerdától nagyobb mértékű drágulással kell számolniuk a benzinkutakon azoknak, akik nem hatósági áras üzemanyagot tankolnak.

A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik.

Az új piaci átlagárak szerdától:

  • 95-ös benzin: 671,9 Ft/liter
  • Gázolaj: 757,9 Ft/liter

A Portfolio megjegyzi, ilyen mértékű drágulást a benzin esetében június óta, míg a gázolaj esetében augusztus vége óta nem történt a hazai kutakon.

(A 480 forintos hatósági árak a legutóbbi hosszabbítás nyomán 2022. december 31-ig érvényesek.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×