eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Porfirije szerb ortodox pátriárka (k) átadja a Szent Száva Érdemrend arany fokozata kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnöknek (b) a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 5-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szerb pátriárka: Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában

A kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával, valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki a kormányfő a szerb egyházi vezetőtől kapott kitüntetését.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az indoklás szerint az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával, valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.

A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta:

Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában,

aki "harcol Európa lelkéért", és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

Orbán Viktor elfogadó beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. "Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni" – fogalmazott a miniszterelnök.

Szent Száva (1174–1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×