eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szabadon engedett mentett hód Kismaros mellett a Duna partján 2018. november 21-én. A fiatal állatot három és fél héttel ezelőtt találták legyengült állapotban, majd a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyén infúziót, vitaminokat, antibiotikumot és K-vitamint kapott.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

A hódok segítségével találták meg a Csepel-szigeten a lezuhant repülő roncsait

Az alacsony vízállás segített az 1944 a Dunába zuhant bombázó megtalálásában.

A tököli Duna felett lőttek le a B-24-es Liberator bombázót 1944. július 30-án. Pár évvel ezelőtt az alacsony vízállás miatt már előkerült egy szárnydarab, de most újabb leletre bukkantak az iszapban. A pilótafülke egyik alkatrészét találták meg, amely tartalmazta a rakomány vészkioldóját és a futómű karját is – írja a hirado.hu.

Bakó Gábor légifényképész, környezetmérnök közösségi oldalán hívta a figyelmet arra, hogy többen lokalizálták a repülőgép pilótafülkéjét, ráadásul nemcsak a kisfia, hanem hódok is segítettek megtalálni a roncsokat a Csepel-szigeten.

„Az első roncsdarabot a kisfiam, Loránd vette észre. Ez alatt találtuk meg Attilával a pilóták között elhelyezkedő konzolt, a bombatár vészkioldó karral és a csiga drótkötelével, amiből már tudtam, hogy ezúttal nem csak a szárny darabjai kerülnek elő.(…) A törzs a Dunába zuhant 1944. július 30-án, ennek ellenére azért találhattuk meg a part mellett, mert itt nagyon sok iszapot lerakott már a Duna. Tulajdonképpen évről-évre kevesebb esély van az alkatrészek megtalálására. Akkor miért most, és hogyan sikerülhetett? A hódok segítségével. A 2018-as Magó Károly által vezetett feltárás gödre ideális kiindulási állapot volt hódvár építéséhez, így ezt a legnagyobb rágcsálófajunk ki is használta. A meglehetősen mély csatornát mélyített a víz felé, a szárazra került Duna mederben. Így történhetett, hogy a meder mélyedés oldalában fémesen csillogó amorf alkatrészkibúvást Lóri felfedezte a második terepbejáráskor” – írta a közösségi oldalán.

A feltárás után a csapat ideiglenesen visszatemette a leletet, aminek hivatalos feltárását a Hadtörténeti Intézet és Múzeum felügyeli.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×