eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond eskütételét követően az Országgyűlés ülésén 2022. május 16-án. A kormányfő mögött Kövér László házelnök.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mától nyilvánosak az országgyűlési és nemzetiségi képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók vagyonnyilatkozatai – a nap hírei

Az agrártárca szerint továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése. Ezentúl Ankara rubelben fizet az orosz földgáz egy részéért. A nap hírösszefoglalója.

Szombattól nyilvánosak az országgyűlési és nemzetiségi képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók vagyonnyilatkozatai - tájékoztatott az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke. Hargitai János közölte: valamennyi erre kötelezett határidőre benyújtotta a dokumentumokat.

A kormány szociálpolitikája ellen tüntetnek civilek a parlament előtti Kossuth Lajos téren. A résztvevők aláírásgyűjtést is szerveztek az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, valamint az augusztus 20-ai tűzijáték megtartása ellen.

A lakossági számlák is tartalmazni fogják az augusztustól életbe lépő rezsiszabályok részleteit. A gáz- és áramszámlákon feltüntetik, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban, és azt, hogy a rezsivédelmi szolgáltatásnak köszönhetően mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó.

Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése - közölte az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: Magyarországon, európai léptékben az egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási programja zajlik. A kormány 2 év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adott támogatást. Ez idő alatt 36 ezer sorfát ültettek el több mint 1.400 településen.

A fokozott fakivágás helyett a lakóingatlanok szigetelését nevezte az igazi megoldásnak az energia- és klímaválságra az LMP társelnöke. Kanász-Nagy Máté szerint a szigetelési program több 10 ezer munkahely létrehozásához is hozzájárulna. A szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyúadó azonnali eltörlését követeli a Párbeszéd. Az ellenzéki párt tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen is, károsnak nevezve a tűzifaigények biztosításáról szóló kormányrendeletet, amely szerinte veszélybe sodorja Magyarország őshonos erdeit. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a kormány terjessze ki a rezsitámogatást a fogyatékkal élő gyermeket nevelő és a fogyatékkal élő családtagról gondoskodó családokra is. Az indoklás szerint a megszorítások, az adóemelések, az infláció és a rezsiemelés tovább ront az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévőkön.

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei. Erre összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Azok a juh, kecske- és szarvasmarha-tartók kaphatnak támogatást, akik igényt nyújtottak be erre, és tavaly csekély összegű segítségben részesültek. A támogatást legfeljebb 35 ezer euró egyéni keretösszegig vehetik igénybe az állattartók.

A MOL csak napi egy tranzakcióval, legfeljebb 50 liter üzemanyag tankolását teszi lehetővé vásárlói részére a kisnyomású kútoszlopain - közölte a hvg.hu kérdésére a vállalat. Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökségi tagja szerint törvénysértő a korlátozás.

Hétfőtől egy héten át országszerte ellenőrzi a sebességhatárok betartását a rendőrség. A hatóság az Európai Közlekedésrendészeti Szervezetek Hálózatának akciójához csatlakozik a fokozott ellenőrzéssel. A magyar rendőrség az összes mobil traffipaxot is beveti az ország egész területén.

A Balatoni Bringakörhöz csatlakozó 10 kilométeres kerékpárút épül Fonyód és Csisztafürdő között. Az út egy részét mezőgazdasági gépek és gépjárművek is használhatják majd. A beruházást 470 millió forinttal támogatja az állam. Az út várhatóan jövőre készül el.

Fürdési tilalmat rendeltek el a Velencei-tónál, Gárdonyban a Pisztráng úti strandon a határértéket meghaladó szennyeződés miatt. A Velencei-tó további strandjain megfelelő a víz minősége, így fürdőzésre alkalmas.

Tüzérségi lövések érték az ukrajnai háborúban a zaporizzsjai atomerőművet. Ukrán közlés szerint a 6 reaktorból 2 termel -, és nincs radioaktív sugárzás. A közeli Enerhodar város március eleje óta az orosz hadsereg kezén van, az erőműben azonban továbbra is ukrán szakemberek dolgoznak.

Ezentúl Ankara rubelben fizet az orosz földgáz egy részéért – ebben állapodott meg a két ország elnöke. Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan arról is megegyezett, hogy országaik fokozzák az együttműködést a közlekedés, a mezőgazdaság, a pénzügy és az építőipar területén.

Az Egyesült Államok bekérette Kína washingtoni nagykövetét a Tajvan körüli diplomáciai vita miatt - közölte az amerikai kormány nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szóvivője. John Kirby hangsúlyozta: az Egyesült Államok nem ismeri el Tajvan függetlenségét, ugyanakkor támogatja a szigetnek azt a jogát, hogy fenntartsa demokratikus rendszerét.

Éjjel is folytatódtak az Izrael elleni rakétatámadások, de a katonai szóvivő szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer 95 százalékos hatékonysággal működik. Péntek estétől szombat reggelig több mint 160 rakétát lőttek a Gázai övezet katonai szervezetei Izrael felé, Jeruzsálem egyhetes hadműveletre készül.

Horvátországban már 12 halottja van az A4-es autópályán történt buszbalesetnek, 32-en megsérültek, közülük 19-en súlyosan. Egy lengyel rendszámú busz sodródott le az útról Zágrábtól 60 kilométerre északnyugatra. A jármű zarándokokat szállított a bosznia-hercegovinai Mária kegyhelyre.

Továbbra sem fogad el élelmet a néhány napja a Szajnába tévedt és mára veszélyesen lesoványodott fehér delfin. Az állat menekül az őt segíteni kívánó hajóktól, és nem reagál azokra a kísérletekre sem, amelyek megpróbálják visszaterelni a tengerbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×