eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Volkswagen/Facebook

Magyarországon épít gyárat a Tesla legnagyobb riválisa - videó

Öt és fél milliárdért Biatorbágyon épül a kinai NIO gyártóbázisa.

Mint korábban írtuk, Tesla-rivális kínai cég épít gyárat Magyarországon. Kiderült, hogy a kínai NIO cég Biatorbágyon létesít üzemet, ahol akkumulátorcsomag-csereállomások fognak készülni. A gyár megjelenése már hónapok óta sejthető volt, nemrég pedig hivatalos megerősítés is érkezett róla, írja a Villanyautósok.hu.

Az akkumulátorcsomag-csereállomás használatakor egy konténer méretű állomásba beállva, az elektromos autók akkumulátorát egy teljesen automata rendszer percek alatt kicseréli egy feltöltött egységre, a kikerülőt pedig a háttérben szintén feltölti, hogy az egy másik autóba kerülhessen.

A NIO európai vezetőjének bejelentése szerint

az idén szeptemberben induló gyár több száz embernek ad munkát, a termelés felfuttatása után pedig évente 240 csereállomást állít majd elő.

A cég tervei szerint 2025-re már négyezer ilyen állomás működhet világszerte. A beruházást a magyar állam 1,7 milliárd forinttal támogatta.

Biatorbágy az akkucsere-állomás mellett a NIO Power kutatás-fejlesztési központjaként, illetve európai képzési és üzemeltetési központként is szolgál majd.

A távol-keleti gyártók akkumulátorokkal kapcsolatos beruházásai terén Magyarország kedvelt célpont:

  • a Samsung Gödön alakította akkugyártó gigagyárrá az egykori képcső gyárát,
  • a dél-koreai SK Innovation pedig Komáromban épített két ütemben akkugyárat, majd Iváncsán kezdett új beruházásba.
  • Miskolcon a japán GS Yuasa gyárt akkumulátorokat.

Ezek a cégek a különböző alapanyagok importjához az országba vonzották a beszállítóikat is - jegyzi meg a portál.

A NIO alig nyolc évvel az alapítás után már negyven országban húszezer embert foglalkoztat. A gyártás 2018-as indulása óta pedig idén június végéig 218 ezer prémium elektromos autó készült el a cégnél. A NIO 2025-ig legalább huszonöt országban szeretne megjelenni a termékeivel.

A cég jelenleg 1039 akkucsere állomást üzemeltet a világon, és már túl vannak tízmillió akkumulátorcserén.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×