eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az önkormányzat szakemberei ellenőrzik az újonnan létrejött homokszigetet Cibakháza határában 2022. július 14-én. A településtől hat kilométerre egy homoksziget keletkezett az alacsony vízállás miatt.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Sok helyen megdőlt a negatív rekord, egy centire van ettől a Velencei-tó

Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, amely enyhítette volna a szárazságot és a napokban sem várható jelentős javulás – mondta Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy bár sokan tapasztalnak lokális csapadékot és zivatart, de ez vízügyi szempontból jelentős, pozitív változást a most következő napokban sem hoz.

Továbbra is az ivóvíz biztosítása a legfontosabb, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a felhasználók, vagyis a gazdák bevonásával – emelte ki.

Már 22 körzetben harmadfokú, vagyis a legmagasabb fokú a készültség,

és sokfelé megdőlt a valaha mért legalacsonyabb vízállás, így például a Zagyván, az Ipolyon, a Szamoson, a Sajón és a Hármas-Körösön. A Tiszán Szolnoknál július 25-én született új negatív rekord.

A szóvivő kiemelte, hogy a rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget mindenhol a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátásához a vízmű munkatársai a megfelelő mennyiséget garantálni tudják, a vízügyes kollegák ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvíz kivételhez, és ennek a segítsége kell ahhoz, hogy a város és a környező települések megközelítően 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított legyen, ha a Tisza szintje esetleg a kritikus szint alá csökkenne.

A Velencei-tó átlagvízállása 64 centiméter volt kedden.

A vízügy honlapján az volt látható, hogy a vízállás megnőtt, aztán visszaesett 2-3 centiméteres eltéréseket is lehetett tapasztalni. Ennek oka az erős szél volt - mondta a szóvivő.

Siklós Gabriella arról is tájkoztatott, hogy a tó vízminősége továbbra is jó, de a vízállás közelít a valaha mért legalacsonyabb értékhez, ez 63 centiméter. A tavon hajnali 4 és délelőtt 10 óra között kétéltűek dolgoznak, és biztosítják azt, hogy az oxigénellátás jobb legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×