eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

A rezsiváltozások miatt olcsóbbá válhatnak a belvárosi lakások

Kérdés, hogy mi lesz a társasházakban működő irodákkal vagy rendelőkkel.

Változásokat hoz az energiafogyasztásban és a lakásárakra nézve a nemzetközi szinten kialakult energiakrízis – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából, amelyet a vg.hu közölt,

Balogh László a portál gazdasági szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknál a társasházaknál, amelyeknél egy központi mérőóra méri a gázfogyasztást, a kedvezményes rezsiköltség érdekében augusztus 15-ig a közös képviselőknek jelezniük kell, hogy az épületben hány lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség található. A nagyvárosok belvárosaiban sok iroda, orvosi rendelő vagy épp lakáshotel található. Ha ezek a vállalkozások jövőre már nem élhetnek a rezsicsökkentéssel, akkor az a belvárosi ingatlanárakat is átírhatja.

A jelenlegi szabályok szerint ha egy lakóépületben a lakás céljára szolgáló helyiségek száma meghaladja a nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, akkor a társasház, mint fogyasztó is lakossági áron kaphatja a gázt. Ennek révén a közös helyiségek fűtése és világítása is olcsóbb. Ahol viszont kevesebb a lakás, ott a lakóknak a közös területek fenntartására is többet kell fizetni a közös költségben.

Balogh László szerint érdekes kérdéseket vethet fel, hogy melyik lakás milyen besorolásúnak számít a közműszolgáltatónál, mert ha egy-egy fogyasztóról kiderül, hogy jogosulatlanul kapta olcsóbb áron a gázt,

akkor a világpiaci ár másfélszeresét kell büntetésként kifizetni.

Ha a mikrovállalkozások még jövőre is igénybe vehetik a rezsicsökkentést, az sokat segíthet a versenyképességük megőrzésében. A társasházakban működő lakáshotelek versenyelőnybe kerülhetnek a szállodákkal szemben, hiszen a hagyományos hotelek már most is világpiaci árat fizetnek a gázért és áramért – fejtette ki a szakértő.

Ha viszont nem hosszabbítják meg a mikrovállalkozások rezsikedvezményét, azzal csökken a társasházakban működő lakásirodák, orvosi rendelők és lakáshotelek értéke. Így a belvárosi lakások értéke visszatérhet egy megfizethetőbb sávba, ami kihathat a többi ingatlan értékére is – közölte Balogh László. Ráadásul több befektető dönthet úgy, hogy inkább kedvezményes rezsidíj mellett hosszabb távra adja bérbe az ingatlant lakhatási célra, így pedig az albérletpiacon jöhet árcsökkenés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×