eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Itt a kánikula, de a vízellátás nem bírja a terhelést

Az elöregedett vízhálózat és az aszályos időjárás miatt az elmúlt hetekben az országban több helyen akadozott a vízellátás. A hálózat felújításra szorul, a kapacitás pedig nem egyenlő az ország különböző területein.

A víziközmű hálózat kapacitása átlagosan tartalékokkal rendelkezik az országban, azonban – ahogy az utóbbi hetekben ezt láthattuk –, az átlag sose fedi le teljes mértékben a rendszereket – mondta a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor.

"Az ország több pontján vannak olyan vízellátó hálózatok, amelyek teljesítőképessége kisebb, mint a kánikulai vízigények összessége" – emelte ki.

A vízművek mindig készülnek a kánikulai időszakokra: ilyenkor igyekeznek a tárolószinteket magasabban tartani, és több vizet termelni abban az időszakban, amikor kisebb a település vízigénye. Ezt a vizet betározzák a víztornyokba, vagy a víztároló medencékbe, annak érdekében, hogy amikor a vízigény megnövekszik, akkor a fogyasztói csapokon ki tudják elégíteni a szükséges igényeket.

A legtöbb problémát az elöregedett vízhálózat okozza.

Kurdi Viktor szerint az öregedő hálózatok eléggé általánosak, mert a többségük 50-60-70 évvel ezelőtt épült. Problémát jelent, hogy nagyon sok helyen nincsenek meg azok a rekonstrukciós források a víz- és csatornadíjakban, amelyek fedezetet nyújtottak volna a csövek rendszeres cseréjére. Ebből adódóan a hálózat állapota a hálózati veszteségben is megjelenik, és ellátási kockázatot is jelent, mert hogyha eltörik, akkor nincsen víz az adott területen – fejtette ki a szakértő.

Ráadásul az ország több területén a megnövekedett lakosságszám vízigényét nem tudja kiszolgálni a hálózat, mert a kapacitást eredetileg nem ilyen mennyiségre fejlesztették. Kurdi Viktor szerint a vízkapacitás oldalán rendelkezésre állnak ezek a mennyiségek, a hálózatokat pedig fejleszteni és rekonstruálni szükséges, amelyhez viszont forrásokra, pénzre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×