eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány - a nap hírei

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, fogyasztási korlátot vezetnek be a csökkentett árú energiaárra. Tüntettek Budapesten a kata módosítása miatt. Az Európai Bizottság szerint az igazságszolgáltatás és a sajtó befolyásolása és a demokrácia működési zavarai jellemzik a magyar jogállamiságot.

Energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, ennek részeként fogyasztási korlátot vezetnek be a csökkentett árú energiára – jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: csökkentett áron csak az átlagfogyasztás mértékéig lehet használni az áramot és a gázt, afölött piaci árat kell fizetni. Harmadával növelik a hazai gázkitermelést, a külgazdasági és külügyminisztert megbízták, hogy további gázimport szerződéseket kössön. Kiviteli tilalmat vezetnek be az energiahordozókra és a tűzifára, fokozzák a lignitkitermelést és újraindítják a Mátrai Erőmű blokkjait. Megerősítették azt is, hogy kezdeményezik Paks1 üzemidejének hosszabbítását.

Magyarországon az európai átlag feletti a földgáztárolók töltöttsége - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról beszélt, hogy Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta, emellett elkezdődtek a kereskedelmi tárgyalások további földgáz vásárlásáról. A kormány számításai szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges.

A kormány nem a költségvetés miatt változtatott a katán, de az új szabályozás hoz majd többletbevételt – mondta a kormányinfón a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely úgy vélte, hogy 50-300 milliárd forint közötti többletbevételről lehet szó. Elismerte, hogy a kisvállalkozók tételes adója helyett választható adóformák magasabb összegű fizetési kötelezettséggel fognak járni.

A Lendvay utcai Fidesz-székháznál, az Andrássy úton, az Oktogonnál folytatódott a Kossuth téren kezdődött tüntetés az új kata-törvény ellen. Beszámolók szerint rendőrsorfal állja el az utat a Deák tér felé az Andrássy úton. Az Országház előtti tüntetést szervező Momentum elnöke felszólította Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új kata-törvényt.

A honvédelmi miniszter utasítást adott a haderő készenlétének fokozására. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kettős biztonsági nyomással, az orosz-ukrán háborúval és az illegális bevándorlókkal indokolta az intézkedést. A haderő készenlétének fokozása azt jelenti, hogy a katonák a következő hetekben, hónapokban többet, intenzívebben, nagyobb kötelékekben fognak gyakorlatozni az ország több pontján. Felgyorsul a kiképzés, több tartalékost hívnak be.

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország súlyosan és rendszerszerűen megsérti az Európai Unió alapját képező értékeket - állapította meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről elfogadott jelentéstervezetében az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága. A LIBE szerint a magyar kormány szándékos és szisztematikus erőfeszítéseket tesz az uniós szerződésben rögzített európai értékek aláásására.

Megduplázódott az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma a múlt hét óta, két és félszeresére emelkedett a halálozás – derül ki a kormányzati koronavírus-portál adataiból. Az elmúlt héten 8.036 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, meghalt 35 beteg. Jelenleg 628 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma csaknem 16 ezer, a beoltottak száma pedig meghaladja a 6 millió 400 ezret. A kórházi oltópontokon pénteken 14 és 19 óra között, időpontfoglalás nélkül is lehet vakcinát kérni.

Tűzvész pusztít Nyugat-Európa több térségben a nagy hőség nyomán. Észak-Portugáliában halálos áldozata is van a tüzeknek. A helyi meteorológiai szolgálat az ország nagy részére vörös riasztást adott ki, mert a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot.A szomszédos Spanyolország nyugati területének nagy részén is 40 fok fölött van a hőmérséklet, és több tűzvész keletkezett, az egyik már 2500 hektárnyi növényzetet pusztított el. Franciaországban 1000 hektárnyi erdő égett le a térséget sújtó hőhullámban.

Az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események miatt, Németország egyes területei már nem lakhatóak - figyelmeztetett a német kormány katasztrófavédelmi ügynökségének vezetője. Német lapoknak nyilatkozva Ralph Tiesler elmondta, hogy szerinte egyes területeket nem szabad újra benépesíteni a klímaváltozás, a súlyos időjárási katasztrófák és az árvizek akut veszélye miatt

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×