eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Orbán Viktor aktuálpolitikai helyzetértékelést ad Tusnádfürdőn

A szomszédban dúló háború, a gazdasági válság, Európa és a térség jövőképe, valamint a magyar nemzetpolitika lesznek a székelyföldi Tusnádfürdőn július 19-24. között megrendezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) meghatározó témakörei - közölték hétfői csíkszeredai sajtóértekezletükön a fesztivál erdélyi szervezői.

A Tusványost a világjárvány kétéves kényszerszünete után idén "Van, ami örök" mottóval rendezi meg az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány. A mottó a politikának is iránytűként szolgáló örök értékekre, magára a - nemzetpolitika meghatározó műhelyeként intézményesült, nagy múltú - szabadegyetemre és a Tusványos mindenkori párbeszédre törekvésére utal - magyarázta Sándor Krisztina, a rendezvény politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.

A tábor legnagyobb médiaérdeklődésre számító közéleti rendezvényei közül a Közép-Európa a háború árnyékában, a Hogyan tovább, Európa?, A NATO és az európai közös védelempolitika, a Mit tehet Közép-Európa Ukrajnáért?, a Magyar jövő 2030 és a Szuverenitásunk egy új nemzetközi gazdaságban című pódiumbeszélgetéseket emelte ki a programfelelős.

Idén sem marad el a Lőrincz Csaba-sátorban megtartandó pénteki nemzetpolitikai kerekasztal, amelyen a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetői vesznek részt.

Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke ad a Tusványos idei mottójából kiindulva aktuálpolitikai helyzetértékelést a hagyománnyá vált közéleti fórumon a sportpályán felállított nagyszínpadon, amely - a Petőfi 200 emlékév alakalmából - idén felvette a Petőfi-színpad nevet.

A magyar kormányzat számos képviselője - több miniszter, államtitkár, miniszteri biztos, intézményvezető - és néhány román politológus, gazdasági szakértő is visszaigazolta részvételét. A párbeszédre törekvés szellemében a Tusványos idén is teret biztosít a magyar-magyar (kormány-ellenzék) pártpolitikai vitának, ugyanakkor az erdélyi magyar pluralizmust is megjeleníti: a jogsérelmekről, a népszámlálásról, oktatási kérdésekről vagy akár az elakadt restitúcióról rendezendő beszélgetésekre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) politikusait is meghívták - részletezte Sándor Krisztina.

Popa Ilona, a Tusványos főszervezője a csíkszeredai sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy két új rendezvényhelyszínnel, a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Magyar kultúra-sátorral, és a Buzánszky Jenő-sportterasszal gazdagodik a Tusványos, de a gazdasági, IT, ifjúsági, színházi, szórakoztató, népzenei és egyházi tematikák köré szerveződő hagyományos programhelyszíneken, valamint az Egyetemi udvarban is számos rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

A 47 partnerszervezet több mint négyszáz programot szervez 27 helyszínen. A Petőfi-színpadon a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Tankcsapda fellépésével kedd este kezdődik a koncertprogram. A hét folyamán a Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is fellép a 31. Tusványoson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×