eur:
393.06
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Egy nő csúszdázik az Aquarius Élményfürdőben Nyíregyházán 2022. január 1-jén.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Jelentősen emelkedett a strandbelépők ára, de még ez is kevés lesz

Jelentős költségemelkedést kellett elkönyvelniük a fürdőknek, a belépők árai azonban nem követték a kiadásokat, átlagosan 20-25 százalékkal drágultak a fürdőjegyek, ennél nagyobb mértékű emelést nem mertek meglépni – mondta a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Miután a klasszikus strandszezon kezdete május 1-je, a nyári iskolai szünetre már minden magyarországi fürdő teljes kapacitással várja a vendégeket. Drágulás idén is van, bár a szükségesnek vélt emelést senki sem tudta vagy akarta meglépni, miután az olyan drasztikus mértékű lett volna, ami a vendégforgalom eséséhez vezethetett volna – mondta megkeresésünkre Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Emlékeztetett, az elmúlt két évben az önkormányzati, illetve többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági katonaságoknak, így a magyarországi fürdőüzemeltetők mintegy 95 százalékának jogszabály tiltotta az áremelést. Ez júniusban veszítette hatályát, a fürdők zöme pedig már meg is lépte az áremelést. Ennek

mértéke jellemzően 20-25 százalék, de bizonyos jegytípusoknál, szolgáltatásoknál magasabb is lehet

– ismertette a főtitkár, aki szerint ennél magasabb mértékű emelésre lett volna szükség, hiszen például az energiaárak is drasztikusan elszálltak. Tavalyhoz képest 70 és 200 százalék közötti áremelést kellett elszenvedniük az új áramszerződések miatt – panaszolta. De a vízkezelési anyagok ára sem csökkent, nem beszélve a minimálbér és a garantált bérminimum év elejei emeléséről, amik összességében mindenképp indokolttá tették azt a mértékű drágulást, amit most a fürdővendégek tapasztalhatnak – ismételte meg.

Balogh Zoltán úgy véli, a legalább 25 százalékos emelés részint kompenzálhatja a fürdőket, de most mind igyekeznek racionalizálni a költségeiket, de szerinte nem ez lesz a legjobb évük, noha az időjárás a jelek szerint a fürdőkkel van.

A Magyar Fürdőszövetség mindazonáltal jó vendégforgalomra számít. Mint fogalmazott, a belföldi turizmus, hála a SZÉP-kártyának is, szépen muzsikál, és a külföldi vendégek is részben visszatértek, még a fővárosba is, noha az ukrajnai háború „okoz problémákat”, mert nemcsak az orosz és ukrán vendégek maradnak el, hanem olyan nyugati turisták isi, akik félnek olyan országba utazni, ami határos a háborús övezettel. A főtitkár pozitívumként tette hozzá, hogy a Covid-korlátozások elmúltával a határ menti fürdőkben megjelentek az ingázó vendégek. Összességben abban reménykednek, hogy a 2019-es évhez hasonló vendégforgalmi adatokkal lehet majd idén is számolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×