eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Jakab Péter lemondott – a nap hírei

Meghosszabbította novemberig a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket az Országgyűlés. Fél évvel tovább, december végéig lehet igényelni a falusi csokot. Lemondott a Jobbik pártelnöki tisztségéről Jakab Péter. A nap legfontosabb hírei június 8-án.

Meghosszabbította novemberig a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket az Országgyűlés. A törvény megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, amelyeket eddig alkottak. A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad, arról az Országgyűlésnek nem kell külön döntenie, azonban korábban is visszavonható. Ez utóbbi esetben a vonatkozó kormányrendeletek még 15 napig érvényesek. Az Országgyűlésnek lehetősége lesz arra, hogy csupán a kormány egyes intézkedéseit érintően vonja vissza a felhatalmazást.

Meghosszabbítja a kormány a falusi csok igénylési határidejét, június 30. helyett december 31-éig lehet majd kérni a támogatást. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos indoklásként elmondta: részben a falusi családi otthonteremtési kedvezmény eredményessége, részben mert a kistelepülések egy jelentős részén még mindig csökken a népességszám. Gyopáros Alpár elidézte, a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult.

A kórház-finanszírozásban nagy reformra van szükség, gyorsan kell lépni és utána finomhangolni a rendszert – jelentette ki a kórházszövetség elnöke. Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában úgy értékelte, hogy meg kell tartani a jelenlegi fix összegű finanszírozást, de mellé vissza kell hozni a teljesítmény alapján juttatott támogatást. Azt hangsúlyozta, hogy az egész finanszírozási rendszert életszerűvé kell tenni. A kórházszövetség elnöke szerint kórházakat nem szabad megszüntetni, mert a meglevő infrastruktúrára szükség van, azt azonban a helyi szintekre igazítva kell használni. Fontosnak nevezte azt is, hogy kialakítsák az együttműködést a magánellátással. Az egészségügy legfontosabb kérdésének nevezte az ápolók ügyét a kórházszövetség elnöke.

Megválasztotta főpolgármester-helyettesnek Bősz Anettet rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az új helyettes Budapest szociális, kulturális, sport és humán ügyeiért lesz felelős. A választásra azért volt szükség, mert Gy. Németh Erzsébet országgyűlési képviselőként dolgozik tovább. Az utódáról már május 25-én dönthettek volna, de akkor a DK és a Momentum vitája miatt a főpolgármester elnapolta az ülést.

Lemondott a Jobbik pártelnöki tisztségéről Jakab Péter. A továbbiakban a Jobbik frakcióvezetőjeként folytatja a munkát. Közösségi oldalán azt írta: a Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választotta meg a párt elnökének május 7-én. Úgy fogalmazott: mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számára a többséget, vagyis kivették a kezéből a Jobbik irányítását. Szerinte ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni.

Mintegy húsz helyre riasztották Pest megyében a tűzoltókat viharkárok miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A legtöbb riasztás Dunakesziről érkezett, ahol a szél a város több pontján az útra döntötte a fákat. A viharos szél fát döntött az úttestre a 2-es főút 15-ös kilométerszelvényénél, a Szent György utcában, a Ponty utcában, illetve a Fót és Dunakeszi közötti összekötő szakasz több pontján. Ugyanakkor Csömörön, a Petőfi Sándor utcában egy óvodaépületbe tört be nagy mennyiségű esővíz.

Az Európai Parlament többségi szavazással visszaküldte a klímacsomagot a szakbizottságokhoz. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja, közleményében hatalmas magyar sikerként értékeli a szavazás eredményét. Tóth Edina a kormánypárt EP-képviselője szerint a klímapolitikai intézkedési terv a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan. Donáth Anna, a Momentum EP képviselője közleményében azt írta: a nagyvállalati lobbi, a kvótakereskedelmi rendszer kiterjesztése, teljesen legyengítette a klímavédelmi javaslatot.

Az Európai Bizottság 2,4 milliárd euróval segíti a mielőbbi átállást a zöld gazdaságra hét országban, köztük Magyarországon. Az összeg az energiarendszerek korszerűsítéséhez, valamint az energetika, az ipar és a közlekedés üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentéséhez nyújt támogatást, továbbá segíti a 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai célok teljesítését. A beruházások megvalósításához Magyarország 74,3 millió eurót kap.

Egy örmény származású német állampolgár gázolt Berlinben. A 29 éves férfi autójával járókelők közé hajtott, majd egy kirakatban állt meg. Egy ember belehalt sérüléseibe, öten életveszélyes állapotban vannak kórházban, többen könnyebben sérültek meg. A kisautó vezetőjét őrizetbe vették. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tájékoztatott, hogy nincs információjuk arról, hogy lenne magyar érintettje a gázolásnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×