eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

Novák Katalin is köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt

A köztársasági elnök videóüzenetet küldött.

Novák Katalin angol nyelvű videóüzenetben köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt az uralkodó platinajubileuma, azaz trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából csütörtökön. Az államfő Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: "Felséged akkor lépett a trónra, amikor Magyarország történelmének legsötétebb éveit élte át". Mint felidézte, II. Erzsébet tanúja volt a szovjet és a kommunista zsarnokság elleni magyar szabadságharcnak, és látta a vasfüggöny végső leomlását.

A brit uralkodónak - folytatta az államfő - 1993-ban alkalma volt megismerni "szabadságszertő nemzetünket", és láthatta, hogy a magyarság évtizedeken és évszázadokon keresztül tartó nehézségeket követően "ismét egy büszke ország Európa szívében".

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy csaknem három évtized telt el II. Erzsébet magyarországi látogatása óta, eközben - mint fogalmazott - Magyarország ismét olyan országgá vált, amelyre "büszkék lehetünk".

"Úgy gondolom, felséged is büszke lehet magyar földön született ük-ük-nagymamájára" - mondta a brit királynőnek címezve Novák Katalin.

Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország "mély tisztelettel" tekint a brit monarchiára, politikai rendszerének stabilitását és időtállóságát nagyra értékeli.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a brit történelem során a nők meghatározó szerepet töltöttek be az államügyek irányításában, amit - mutatott rá Novák Katalin - nagyra értékel. Az államfő bizonyosnak nevezte, hogy még sok kiváló női vezető fog következni a jövőben.

"Kiállni a nemzetért, kiállni a családért - Isten áldja a királynőt, a nőt, az édesanyát és Isten áldja Magyarországot" - zárta szavait.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×