eur:
394.57
usd:
365.79
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3), Takács Szabolcs Brexit-ügyi miniszteri biztos (b2) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet (b5), beszélget Steve Barclay-jel, az Európai Unióból való kilépésért felelős államtitkárral (j2) Londonban 2019. október 3-án.
Nyitókép: MTI/KKM/Burger Zsolt

Meghallgatás - Növelné a harcoló állomány létszámát a honvédelmiminiszter-jelölt

A NATO védelmi szövetség, "de csak akkor fog bennünket megvédeni, ha erre mi is képesek vagyunk" - fogalmazott miniszterjelölti meghallgatásán az összeférhetetlenség megszüntetését is megígérő Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az ötödik Orbán-kormányban Benkő Tibort váltó Szalay-Bobrovniczky Kristóf is miniszterjelölti meghallgatáson esett át a honvédelmi és rendészeti bizottság színe előtt.

"A katonák mennek, a civilek jönnek a Honvédelmi Minisztériumba" - így értékelte saját miniszteri jelölését Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzátette: támaszkodni fognak a katonákra.

A meghallgatáson kiderült, Vargha Tamást kérte fel a tárca parlamenti államtitkárának, és szeretné, ha Maróth Gáspár kormánybiztos a jövőben a tárcán belül dolgozna a haderő fejlesztéséért, de erről még nincs konkrét megállapodás.

Elmondta azt is, a NATO védelmi szövetség, "de csak akkor fog bennünket megvédeni, ha erre mi is képesek vagyunk".

A miniszterjelölt szerint építeni kell egy erős, magabiztos, jól felszerelt, harcolni képes és harcolni tudó hadsereg, ennek érdekében

növelné a harcoló állomány létszámát.

Elkötelezettje az önkéntességnek, így tehát nem vezetik vissza a sorkötelezettség, és elkötelezettje a békére törekvésnek is, ehhez pedig "erősíteni fogjákl a katonadiplomáciai kommunikációt".

Az előző tárcavezetés érdemeit elismerve folytatná a megkezdett eszközbeszerzéseket, a képességek növelését, kiemelte az egyéni felszerelések bővítését és a teljes körű légvédelem kialakítását, amire tervek már vannak. Szintén folytatná az általa sikeresnek ítélt kadétprogramot, katonasulit és táboroztatást is.

Üzleti érdekeltségeiről a miniszterjelölt azt mondta,

minden összeférhetetlenségi szabálynak meg akar és meg fog felelni.

Csák Jánoshoz hasonlóan korábbi londoni nagykövetként érkezik tárca élére; katonacsaládból származik, hagyományőrző huszárszázados, 3 gyermeke van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×