eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Tűzoltók egy soroksári bevásárlóközpont parkolójában, ahol kigyulladt öt személygépkocsi 2021. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Már 250 autó gyulladt ki az idén

Mit kell tenni, ha füstöt érzékel a sofőr?

Ebben az évben mintegy 250 gépjárműtűzhöz vonultak ki a tűzoltók, összesen 9 ember sérült meg - írja a kreszvaltozas.hu. A honlapon arra hívják fel a figyelmet, hogy amikor kigyullad egy autó, akkor gyorsan kell cselekedni.

A tűzoltók tanácsai szerint amint füstöt érzékel a sofőr, azonnal húzódjon félre az autóval. Utána oldalról óvatosan kell felnyitni résnyire a motorháztetőt. Nem szemből, nagy mozdulattal, mert akkor hirtelen oxigént kapva a tűz fellángol - közölték. A résen kell befújni a tűzoltó készülék oltóanyagát, így van esély a lángok megfékezésére.

A tűz továbbterjedését akkor van esély megakadályozni, ha gyorsan megkezdjük az oltást. A teljes lángbaborulás akár egy-két perc alatt is bekövetkezhet.

Fontos, hogy tűz, vagy tűzre utaló jelek észlelésekor megállás után mindenki hagyja el az autót, kiterjedt tűz esetén pedig távolodjon el a kocsitól - teszik hozzá.

A szakértők szerint az autóba a legjobb megoldás egy 2 kg-os ABC porral oltó, vagy egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×