eur:
394.9
usd:
367.57
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak. A patkó első sorában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (középen, b-j).
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ők vezethetik a parlamenti bizottságokat

Az új ciklusban is 15 testület működhet majd.

A parlament elfogadta az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tagjainak és tisztségviselőinek megválasztásáról szóló határozati javaslatot; a Kövér László házelnök által jegyzett előterjesztés szervezeti felépítést érintő pontjaira 161-en mondtak igent, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Azonos vagy hasonló arányban választották meg a bizottsági elnököket, alelnököket is.

A döntés alapján a magyarországi nemzetiségek delegáltjait tömörítő testület mellett 15 bizottság működik a ciklus során a palamentben, közülük tízet kormánypárti, ötöt ellenzéki elnök vezethet.

A Fidesz nyolc, a KDNP két, a Jobbik, az LMP, a Mi Hazánk és az MSZP egy-egy elnöki helyet kapott, míg a népjóléti bizottság vezetésére nem szerepelt javaslat az előterjesztésben. A Fidesz 36, a DK hat, az MSZP öt, a Jobbik és a Mi Hazánk négy-négy, a Párbeszéd két, a Mi Hazánk pedig egy alelnöki posztot tölthetett be.

  • Az európai ügyek bizottsága elnöke: Hörcsik Richárd (Fidesz), alelnökei: Tessely Zoltán (Fidesz) és Balassa Péter (Jobbik)
  • A fenntartható fejlődés bizottság elnöke: Keresztes László Lóránt (LMP), alelnökei: Bencsik János (Fidesz), Turi-Kovács Béla (Fidesz) és Szabó Rebeka (Párbeszéd)
  • A gazdasági bizottság elnöke: Bánki Erik (Fidesz), alelnökei: Barcza Attila (Fidesz), F. Kovács Sándor (Fidesz), Molnár Ágnes (Fidesz), Witzmann Mihály (Fidesz), Seszták Miklós (KDNP), Dávid Ferenc (DK) és Mellár Tamás (Párbeszéd)
  • A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke: Kósa Lajos (Fidesz), alelnökei: Bartos Mónika (Fidesz), Simon Miklós (Fidesz), Lukács László György (Jobbik) és Harangozó Tamás (MSZP)
  • Az igazságügyi bizottság elnöke: Vejkey Imre (KDNP), alelnökei: Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz), Kovács Zoltán (Fidesz), Vitányi István (Fidesz) és Sebián-Petrovszki László (DK)
  • A költségvetési bizottság elnöke: Vajda Zoltán (MSZP), alelnökei: Kara Ákos (Fidesz), Szűcs Lajos (Fidesz), Tilki Attila (Fidesz), V. Németh Zsolt (Fidesz) és Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
  • A kulturális bizottság elnöke: Pósán László (Fidesz), alelnökei: Demeter Zoltán (Fidesz), Dunai Mónika (Fidesz), Hoppál Péter (Fidesz), Kállai Mária (Fidesz), Simon Róbert Balázs (Fidesz), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabadi István (Mi Hazánk).
  • A külügyi bizottság elnöke Németh Zsolt (Fidesz), alelnökei: Balla Mihály (Fidesz), Zsigmond Barna Pál (Fidesz), Juhász Hajnalka (KDNP), Brenner Koloman (Jobbik).
  • A mentelmi bizottság elnöke Hargitai János (KDNP), alelnöke Kálmán Olga (DK).
  • A mezőgazdasági bizottság elnöke: Font Sándor (Fidesz), alelnökei: Czerván György, Győrffy Balázs (Fidesz), Varga Zoltán (DK)
  • A nemzeti összetartozás bizottság elnöke: Pánczél Károly (Fidesz), alelnökei: Bóna Zoltán (Fidesz), Szászfalvi László (KDNP) és Molnár Zsolt (MSZP)
  • A nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Sas Zoltán (Jobbik), alelnöke: Halász János (Fidesz)
  • A népjóléti bizottságnak elnöke nem lett, alelnöke Kovács József (Fidesz), Kovács Sándor (Fidesz), Selmeczi Gabriella (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP), Komáromi Zoltán (DK),
  • A vállalkozásfejlesztési bizottság elnöke Apáti István (Mi Hazánk), alelnökei Bányai Gábor (Fidesz), Szatmáry Kristóf (Fidesz), Kordás László (DK).
  • A törvényalkotási bizottság elnöke Hende Csaba (Fidesz), alelnökei Bajkai István (Fidesz), Herczeg Tamás (Fidesz), Salacz László (Fidesz), Vécsey László (Fidesz), Hiller István (MSZP), Komjáthi Imre (MSZP).
  • A magyarországi nemzetiségek bizottságának Ritter Imre nemzetiségi képviselő lett az elnöke.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×