eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester beszédet mond a Székesfehérvári Osszáriumban (csontkamrában) őrzött királyi maradványok vizsgálatának megkezdése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Székesfehérváron, az egykori koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti emlékhelyen 2021. február 22-én. Ezen a napon megnyitották az osszáriumot és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Fideszes polgármester: nem elég az önkormányzatok feladatfinanszírozása

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti vezetője szerint 2015-ös színvonalon nem lehet 2022-es szolgáltatást nyújtani.

Emelni kell az önkormányzatok feladatainak finanszírozását - erről beszélt Székesfehérvár fideszes polgármestere egy lapinterjúban. Cser-Palkovics András ezt követően az InfoRádiónak azt mondta: 2023-tól vissza kell állítani a teljes összegű iparűzési adót, a helyhatóságoknak pedig nagyobb mozgásteret kell adni a helyi adókedvezmények bevezetéséhez.

"Megyei jogú várost képviselek, nyilván ezt a nagyságrendet ismerem a mindennapok szintjén. Esztergommal és Bajával együtt most már 25 megyei jogú városról beszélünk, jóval több mint 2 millió ember lakóhelyéről, tehát ez egy meghatározó településforma Magyarország önkormányzati rendszerében. Finanszírozásában két területről érdemes külön beszélni:

  1. a fejlesztésről és
  2. a működésről"

- kezdte Cser-Palkovics András.

Előbbivel kapcsolatban tisztázta, soha annyi, rövid idő alatt rendelkezésre álló forrással nem rendelkeztek a városok, mint ezekben az években (EU, modern városok program, adósságkonszolidáció), működésre, üzemeltetésre viszont - ha feladatfinanszírozáson keresztül is, de - "több kell".

"Át kell tekinteni a nagyságrendet. Adott tevékenységet

2015-ben és 2022-ben nem lehet ugyanolyan költségszinten ellátni"

- mutatott rá a problémára.

Szerinte szinte minden városüzemeltetési feladatban (közvilágítás, közlekedés, temetők fenntartása...) jelentkezik a forráshiány.

Akár azt is érdemes lenne szerinte áttekinteni, hogy visszaadhatók lennének-e feladatok az államnak önkormányzati kézből, ilyen lehet például az okmányügyintézés, amit az állam egyszerűen jobban csinál, de például az építésigazgatásnál "nincs helyén és rendjén az, hogy a településfejlesztés politikájának hatósági részét nem tudja a saját kezében tartani az önkormányzat".

"Érdemes lenne átgondolni az egészségügyi alapellátásban az ügyeleti rendszer áttekintését is, hiszen az ritkán egy-egy települést érintő kérdés" - utalt Cser-Palkovics András arra, hogy Székesfehérvár sem csak a város ügyeleti rendszerét szervezi, hanem számos környékbeli települését is.

Lapinterjújában a polgármester a szocho szükséges csökkentéséről is beszélt, az ezt firtató kérdésre válaszolva elmondta, ez az adó egy korrekt elv, az adóerő alapján van kivetve, csakhogy a mértékén igenis lehetne változtatni.

"Ha például 20 milliárd forint Székesfehérvár iparűzésiadó-bevétele, jóval több mint 5 milliárdot kell szociális hozzájárulásként befizetni, ez egy nagyon magas arány. Ha nem is lehet csökkenteni, alakítsák át, például lehessen agglomerációban gondolkodni" - mondta, utalva arra, hogy a befizetett szochóból ha helyi közlekedésre szánnának, állami feladatot is át tudnának vállalni ezzel, és a szolgáltatás is olcsóbb lehetne.

Cser-Palkovics András nem tud olyan nagy arányú változás előkészítéséről, mint amilyenről Karácsony Gergely budapesti főpolgármester beszélt, mely szerint 2024-ben már lehet, hogy nem is lesz közvetlen főpolgármester-választás, szerinte máshol lehetnek a hangsúlyok.

"Nagyon fontos, hogy melyik tárcához kerülnek az önkormányzatok, a belügyhöz vagy máshová, ez fontos. Bízom benne, hogy egy olyan szereplő fogja irányítani az állam részéről ezt a területet, akiben lesz együttműködési készség az önkormányzatok felé."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×